Korean Air | Ilustrační foto

Korean Air | Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ostudný skandál o oříšky v Korean Air, které spoluvlastní ČSA, vedl k demisi viceprezidentky firmy

Čeští politici slibovali, že vstup jihokorejské letecké společnosti Korean Air do Českých aerolinií přinese naší firmě stabilitu a budoucí prosperitu. Dnes to vypadá, že ČSA stojí před zánikem. Navíc si teď Korean Air uřízly kolosální ostudu, která může mít dohru u soudu. O co jde?

V úterý na svoji funkci rezignovala pod tlakem rozhořčené korejské veřejnosti viceprezidenta společnosti Heather Čoová. Tato dcera šéfa Korean Air v pátek nastoupila do letu KE086 společnosti z New Yorku do Soulu. Jak jinak, letěla v prestižní první třídě. Letuška jí ale zapomněla nabídnout makadamové oříšky, které se v první třídě podávají ještě před startem letadla. Když si je rozhořčená a nepříčetně se chovající Čoová vyžádala, přinesla jí je dotyčná v papírovém pytlíku. A problém a ostuda byly na světě.

Čoová totiž následně nařídila, aby se letadlo připravující se na ranveji ke vzletu vrátilo k letištní hale, kde nařídila vedoucímu palubní posádky opustit stroj. Kvůli incidentu byl přílet na soulské letiště opožděn, jak uvedla jihokorejská tisková agentura Jonhap.

Byly tím porušeny dopravní předpisy, protože i viceprezidentka je při samotném letu v postavení obyčejného cestujícího. Podle kritiků tak zneužila své pravomoci. To vyvolalo ostré reakce korejské veřejnosti a přidal se i zneklidněný personál firmy. Mnozí dosavadní zákazníci aerolinií dokonce prohlašují, že již služeb společnosti nebudou využívat.

Aerolinie pak sdělily, že kontrola kvality servisu byla skutečně v popisu práce viceprezidentky firmy. Jenže jihokorejské dopravní úřady vyšetřují, zda Čoová svým jednáním neporušila zákony o bezpečnosti letového provozu. Posádka letadla může během letu podle předpisů přijímat rozkazy pouze od kapitána stroje. Čoová měla vyčkat do přistání a až poté měla proti palubnímu personálu zasáhnout.

Veřejnosti především ale vadí naprostá zpupnost, s kterou se viceprezidentka pustila do personálu kvůli něčemu tak nepodstatnému, jako jsou makadamové oříšky. Křičela před ostatními cestujícími na letušku a vyhrožovala posádce. Po incidentu nakonec musela pod tlakem rezignovat.