Arsenij Jaceňuk

Arsenij Jaceňuk Zdroj: ČTK

Velký experiment na Ukrajině: V nové vládě jsou i (původně) tři cizinci

Ukrajinský parlament v úterý napodruhé a definitivně schválil složení nové vlády v čele s premiérem Arsenijem Jaceňukem. A je to kabinet, který zřejmě nemá v Evropě obdoby. Hodně se při jeho složené experimentovalo. Požadoval to především prezident Petro Porošenko.

Ve funkcích na návrh Porošenka zůstávají i ministr zahraničí Pavlo Klimkin, šéf rezortu vnitra Arsen Avakov a ministr obrany Stepan Poltorak. Prezident do vlády navrhl i tři zahraniční experty, kterým ještě před hlasováním parlamentu udělil občanství, aby tak usnadnil jejich účast v kabinetu.

Do čela ministerstva financí navrhl Američanku ukrajinského původu Natalji Jareskovou, která na Ukrajině žije už 20 let. Podle agentury AP má Jaresková zkušenosti z práce na washingtonském ministerstvu zahraničí. Litevce Ajvarase Abromavičiuse, který v zemi žije deset let, prezident vybral na post ministra hospodářství. Třetím cizincem ve vládě se stal Gruzínec Alexandr Kvitašvili, jenž obsadil křeslo ministra zdravotnictví. Dokonce se uvažovalo o tom, že by do vlády usedl někdejší gruzínský prezident Michail Saakašvili, který je dnes poradcem kyjevských politiků.

Čtyřicetiletý Jaceňuk bude mít ve vládě také čtyři vicepremiéry, kteří budou zastupovat vítěznou stranu Blok Petra Porošenka, Lidovou frontu a populistickou Radikální stranu.

Jaceňuk v parlamentní řeči označil za hlavní úkol nové vlády schválení "rozpočtového kodexu" do konce letošního roku. Nová fiskální pravidla mají předat více pravomocí do ukrajinských regionů. Dalším úkolem je daňová reforma, jejíž součástí má být i zavedení progresívní daně z příjmu. Až po schválení těchto kroků sestaví kabinet rozpočet na příští rok, oznámil Jaceňuk.

Poslanci nejprve schválili nový kabinet jako celek, ale po protestech některých frakcí sněmovna postupně projednala kandidaturu jednotlivých členů kabinetu. V prvním hlasování vláda prošla těsnou většinou 229 ze 450 hlasů, ve druhém byl kabinet v identickém složení schválen hlasy 288 poslanců.