Čína je vstřícnější k celém světu

Čína je vstřícnější k celém světu Zdroj: profimedia.cz

Čína je vstřícnější k celém světu, omezuje tím vliv Putina, který je v izolaci

Část české levice se snaží již nějakou domu vnutit naší veřejnosti, že Rusko a Čína se snaží vytvořit silný blok proti Západu. Jak ale dokazují poslední týdny, situace je zcela jiná. Zatímco asijská supervelmoc má nové dohody a smlouvy s mnoha zeměmi, režim Vladimira Putina je v čím dál větší izolaci (kromě výjimek, mezi které bohužel patří například prezident Miloš Zeman). Jak se dalo čekat, Peking hbitě využil situace a „odstavuje“ Moskvu na vedlejší kolej.


Vlivný hongkongský deník South China Morning Post v pátek ve svém komentáři popsal, jak se Čína snaží o domluvu na všemožných frontách, zatímco Rusko se kvůli Ukrajině zmítá pod tlakem sankcí, které stále více zasahují hospodářství největší země světa. Podle listu dokonce dochází k zásadní změně čínské zahraniční politiky, která se pod vedením prezidenta Si Ťin-pching začala více orientovat i na menší státy, nejenom na USA, Evropskou unii a další velmoci (Rusko, Brazílie, Indie). A Číně se to prý daří.

Peking se v minulých týdnech domluvil s USA na zásadních dohodách při řešení emisí uhlíkových plynů a dopadech na změny klimatu. Čína také uzavřela dohodu o volném obchodu s Jižní Korejí, na příštích deset let také s Austrálií, má nové smlouvy za s Barmou (za 8 miliard dolarů) či Novým Zélandem. Velmi ofenzivní je také v Latinské Americe, Africe, Karibiku i Evropě. V tom je zásadní rozdíl oproti Rusku, které kromě siláckých slov a zbraní nemá co nabídnout.

Čína podle South China Morning Post u toho používá osvědčenou metodu cukru a biče. Diplomatický a ekonomický tlak střídá se slibováním miliardových investic a je citlivější než předtím i k řešení některých vyhrocených teritoriálních sporů.

Noviny docházejí k závěru, že pokud by podobně postupovalo i Putinovo Rusko (což zásadně nedělá), stal by se svět bezpečnějším místem.