Česku se to nelíbí, ale EU zváží další sankce proti Rusku

Česku se to nelíbí, ale EU zváží další sankce proti Rusku Zdroj: profimedia.cz

Česku se to nelíbí, ale EU zváží další sankce proti Rusku

Ministři zahraničí států Evropské unie se sejdou v pondělí, aby zhodnotili situaci na Ukrajině a rozhodli o případných dalších krocích vůči Rusku, včetně nových sankcí. Řekl to dnes předseda Evropské rady Herman Van Rompuy na summitu skupiny G20 v australském Brisbane a citovala ho agentura Reuters.

Také americký prezident Barack Obama v Brisbane velmi ostře kritizoval Rusko za jeho politiku vůči Ukrajině. Hovořil o „ruské agresi“, která je podle něj hrozbou pro celý svět.

Jenže další sankce vytrvale kritizuje prezident Miloš Zeman i premiér Bohuslav Sobotka, ale také vlády Slovenska a Maďarska. Nehrne se do nich ani Itálie a Francie. Naopak je prosazuje Německo, země Pobaltí, Nizozemsko či Švédsko.

„Rusko musí použít veškerý svůj vliv na proruské povstalce na východní Ukrajině, aby byla zajištěna realizace mírových dohod z Minsku," řekl Van Rompuy. „Rusko musí zastavit příliv zbraní a vojáků ze svého území na Ukrajinu a musí stáhnout ty, kteří jsou tam již přítomni,“ dodal.

Ukrajinská prozápadní vláda a NATO obviňují Rusko, že posílá vojáky a zbraně do východoukrajinských oblastí na pomoc proruským separatistům. Boje si od dubna vyžádaly přes 4000 obětí.

„Ministři zahraničí v pondělí zhodnotí situaci na Ukrajině a projednají možné další kroky. Chtěl bych zopakovat, že EU je nadále přesvědčena, že tato krize může být vyřešena pouze diplomatickou cestou. Budeme dál využívat všechny diplomatické nástroje, které máme k dispozici, včetně sankcí," prohlásil Van Rompuy.