V povstaleckém Donbasu se dnes konají separátní volby

V povstaleckém Donbasu se dnes konají separátní volby Zdroj: ČTK

V povstaleckém Donbasu se dnes konají separátní volby

Proruští povstalci z východu Ukrajiny dnes pořádají volby šéfů samozvaných lidových republik a jejich parlamentů. Kyjev a jeho západní spojenci ale toto hlasování, na rozdíl od Moskvy, odmítají jako nezákonné.

Ukrajinský parlament zákonem z poloviny září nařídil uspořádat počátkem prosince na Donbasu komunální volby, ty ale hodlají vzbouřenci ignorovat.

Podle Kremlu mají volby v separatisty obsazené části Doněcké a Luhanské oblasti potvrdit legitimitu povstaleckých správních struktur, a posílit tak postavení separatistů v jakýchkoli příštích jednáních s Kyjevem.

Volby na Donbasu se konají týden po parlamentních volbách na Ukrajině, v nichž přesvědčivě zvítězily proevropsky orientované strany. Samozvané lidové republiky ale hlasování bojkotovaly.

Dnešní hlasování bude nejspíš chaotické vzhledem k pokračujícím přestřelkám mezi povstalci a armádou, sporům mezi jednotlivými vzbouřeneckými skupinami a hlavně kvůli velkým přesunům obyvatelstva způsobeným válkou. Právo volit prý mají všichni obyvatelé povstaleckých zón starší 16 let.