Studenti i nadále protestují.

Studenti i nadále protestují. Zdroj: ČTK

Studenti v Hongkongu pokračují v protestech, vláda se s nimi nebaví

Deštníková revoluce v Hongkongu se zatím rozhodně nechystá ke konci. Protestující studenti stále nedocílili ani malého úspěchu ve vyjednávání s místní vládou, která je ve svých vstřícných krocích velmi střídmá.

Na 200 demonstrantů se dnes vydalo na pochod k sídlu správce Hongkongu Leung Čchun-jinga. První přímé rozhovory mezi studentskými vůdci protestů a místní vládou totiž v úterý nepřinesly konkrétní výsledek. Účastníci pochodu opakovali požadavek uspořádání demokratických voleb a Leungovy rezignace. Další demonstranti pokračují v okupaci hlavních ulic Hongkongu, kde se utábořili před necelým měsícem s cílem prosadit přímé volby vůdce autonomie. 

Aktivisty úterní jednání pěti zástupců vlády a pěti studentských vůdců zklamalo. Vláda podle nich nepředložila žádné smysluplné návrhy a studenti dnes vyslovili pochybnosti nad smyslem pořádání dalšího kola rozhovorů. „Jestli se v budoucnu uskuteční ještě nějaké rozhovory, není rozhodnuto. Vláda musí ten problém nějak řešit, ale to, co nabízí, nemá praktický obsah,“ řekl podle agentury AFP generální tajemník hongkongské studentské federace Alex Chow s tím, že demonstranti v nejbližší době opustit ulice neplánují. „Doufám, že nás vláda poslechne. Pokud nás neposlechne, budeme opakovaně vycházet do ulic a bojovat za svá práva,“ citovala agentura Reuters jednoho z účastníků dnešního pochodu Wing Chana. Devatenáctiletý vysokoškolský student Andy Lau se domnívá, že by nyní demonstranti měli svůj postup vystupňovat. "Myslím si, že je načase zvážit vystupňování aktivit, tedy rozšíření blokády na další místa, abychom vládu přiměli reagovat na naše požadavky," řekl Lau. Jak se situace vyvine dál, zůstává nejasné.

Hongkongský nejvyšší soud vydal tento týden příkaz, aby demonstranti přestali blokovat ulice, policisté ale nejeví velkou ochotu nebo nejsou schopni tento příkaz splnit. Dřívější zásahy policie slzným plynem proti protestujícím davům neměly kýžený efekt, vyvolaly naopak hněv a zvýšení počtu protestujících v hongkongských ulicích. Hongkong se před 17 lety vrátil pod čínskou správu s tím, že mu bude zaručena vysoká míra autonomie a svobod. Peking ale v srpnu odmítl požadavek obyvatel Hongkongu, aby si v příštích volbách v roce 2017 směli svobodně zvolit budoucího správce.

Kandidáty musí nejprve nominovat a schválit většinou hlasů speciální výbor a až pak o nich budou moci hlasovat voliči. Ve 1200členném nominačním výboru mají přitom převahu přívrženci centrální čínské vlády. Zástupci vlády při úterních rozhovorech vyjádřili ochotu diskutovat o sestavě nominačního výboru a slíbili, že pošlou Pekingu zprávu o požadavcích demonstrantů. Zcela svobodný volební proces ale vyloučili.