V centru Ottawy se střílelo, policie útočníka zastřelila.

V centru Ottawy se střílelo, policie útočníka zastřelila. Zdroj: čtk

V centru Ottawy se střílí. Policie útočníka zastřelila

Kanadskou Ottawu dnes vyděsil útok neznámého střelce, který zranil vojáka u pomníku obětem války v centru města a pronikl do nedaleké parlamentní budovy. Policejní komando později útočníka po divoké přestřelce zabilo, není ale zatím jisté, zda útočil sám. Policisté podle televize CBC v okolí parlamentu pátrají po jeho možných společnících. V budově parlamentu zasedala vláda, premiér Stephen Harper i členové jeho kabinetu jsou ale v bezpečí. 

Podle CBC byl útočník vyzbrojen útočnou puškou a tvář měl zakrytou šátkem. Na místo útoku dorazil v černém automobilu, kterého se násilím zmocnil cestou, když z vozu vyhnal řidiče. Po útoku na vojáka u válečného pomníku zahájil palbu i v areálu parlamentních budov. Podle nepotvrzených zpráv přitom útočník zranil další oběť.

Policie později oznámila, že střelba byla zaznamenána nejen u válečného pomníku a v parlamentu, ale i u blízkého nákupního střediska Rideau Center, které policisté následně evakuovali. Někteří svědkové tvrdili, že se střílelo i v blízkém hotelu Chateau Laurier. Policie vyzvala obyvatele města, aby se k centru nepřibližovali.

Na místo incidentu byly povolány stovky vojáků a příslušníků speciálních komand. Parlament i sousední budovy byly vyklizeny a centrum města neprodyšně uzavřeno. Policie vyzvala obyvatele, aby se nezdržovali u oken ani na střechách budov. Na místo přijelo několik obrněných vozů.

Poslanec Tony Clement novinářům řekl, že zaslechl palbu uvnitř parlamentu nedaleko místnosti, kde v tu dobu zasedala vláda. Očití svědkové tvrdí, že u parlamentní budovy zaznělo až třicet výstřelů. Někteří lidé z parlamentu prchali přes lešení, které bylo nedávno u objektu vystavěno kvůli rekonstrukci.

Policisté zhruba půldruhé hodiny po prvních výstřelech oznámili, že útočník byl uvnitř parlamentu zastřelen. Policie ale zatím nemá jistotu, zda akci podnikl sám, a pátrá po jeho případných společnících. Jeden z nich byl podle nepotvrzených zpráv spatřen na střeše parlamentu. Po zuby ozbrojení policisté prohledávají všechny okolní budovy.

Premiér Harper zrušil svůj dnešní pracovní program a situaci podrobně sleduje, oznámila jeho kancelář. Předseda vlády se během dneška k incidentu vysloví ve zvláštním prohlášení.

Situaci podle kanadských médií bedlivě sleduje i vedení kanadskoamerické hokejové ligy NHL. Dnes večer místního času totiž mají hokejisté klubu Toronto Maple Leafs sehrát soutěžní utkání s ottawskými Senators. Nepotvrzené zprávy hovoří o tom, že torontský tým se ubytoval v centru města nedaleko míst dnešního útoku.

Celá Ottawa je podle místních novinářů v šoku, panika ale nepropukla. Rodiče ottawských školáků byli vyzváni, aby pro své děti ke školám nechodili. Školní budovy byly uzamčené a děti byly v bezpečí ve třídách, některé se uchýlily do krytů. Na výpadovkách z Ottawy policejní hlídky kontrolují všechna vozidla opouštějící město.

K incidentu došlo dva dny poté, co nedaleko Montrealu islámský radikál zaútočil na dva kanadské vojáky a jednoho usmrtil.