Volby do Senátu: Zářili lidovci, uspěla ČSSD, za očekáváním je ANO, vybuchla pravice

Volby do Senátu: Zářili lidovci, uspěla ČSSD, za očekáváním je ANO, vybuchla pravice Zdroj: ČTK

Volby do Senátu: Zářili lidovci, uspěla ČSSD, za očekáváním je ANO, vybuchla pravice

Levicové a středové strany a hnutí jednoznačně opanovaly letošní volby do Senátu. Navíc vládní strany získaly dohromady 19 míst z 27 možných. Naopak zcela mimo hru zůstali extrémisté (KSČM, Úsvit) a slabých výsledků dosáhla pravice (TOP 09 nezískala nic, ODS dvě místa).

Přestože na počet mandátů získala v sobotu 10 míst ČSSD a letošní klání vyhrála, tak v horní komoře parlamentu oslabila. Dokumentuje to její postupné oslabování, což už dokázaly komunální volby minulý týden.

Naopak vynikajícího výsledku dosáhla KDU-ČSL. Dostala 4 místa a další 3 křesla společně se Stranou zelených. Vzhledem k tomu, že lidovci patří spíše k menším stranám, je jejich výsledek vyborný. Dokonce jejich zastoupení v Senátu je až nadstandardní.

Spokojení tedy mohou být i Zelení či Starostové s dvěma mandáty.

Andrej Babiš, šéf ANO, se sice tváří po senátních volbách spokojeně, protože do této komory vstupuje jako nováček a má 4 křesla. Určitě si ale hnutí představovalo jiné číslo. Dokumentuje to určitou personální nedostatečnost ANO. Ale protože se hnutí dokázalo spojit se současnou senátorkou Dernerovou a bude mít vlastní klub, což se nakonec za úspěch považovat dá.

Naopak pravice dostala na frak. TOP 09 nedostala žádný mandát a ODS má dva, což je při jejich problémech vlastně zázrak.

Dobrou zprávou pro Česko pak je, že mimo Senát letos zůstali všichni extrémisté. Ať už komunisté, či okamurovský Úsvit, který oslabuje na všech frontách.