Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg Zdroj: Profimedia

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg daroval 25 miliónů dolarů na léčbu eboly

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg a jeho žena Priscilla Chan darovali 25 miliónů dolarů na léčbu zákeřné nemoci. Zuckerberg tuto nečekanou zprávu oznámil přímo na svém oficiálním účtu na Facebooku. Informaci přinesl server Forbes.com.

"Epidemie eboly je v kritickém stavu. Na světě je zatím 8400 infikovaných lidí a nemoc se šíří velmi rychle. Pokud se problém nezačne řešit, podle výzkumů může být v příštích měsících nakažen jeden milión lidí, ne - li více," vyjádřil se k současné situaci Mark Zuckerberg. 

Rozhodl se proto společně se svou ženou Priscillou problém začít řešit, a tak darovali 25 miliónů dolarů, v přepočtu tedy přibližně půl miliardy korun, na kontrolu a prevenci této zákeřné nemoci. Ke svému rozhodnutí údajně došel tak, že se mezi nakaženými lidmi objevil už druhý zdravotník z USA. "Musíme ebolu dostat pod kotrolu tak, aby se nešířila dál. Mohla by se zanedlouho stát stejným globálním problémem jako HIV nebo dětská obrna," vysvětluje Zuckerberg své rozhodnutí. 

Vyjádření Marka Zuckerberga na jeho oficiálním facebookovém profiluVyjádření Marka Zuckerberga na jeho oficiálním facebookovém profilu|Facebook

K dalším lidem, kteří na prevenci proti ebole přispěli, patří Bill Gates a jeho žena, ti darovali 50 miliónů dolarů, nebo spoluzakladatel společnosti Microsoft Paul Allen, který přispěl částkou 20 miliónů dolarů. 

Podle World Health Organization jsou však několikamiliónové dary pouze zlomkem toho, kolik je na léčbu potřeba. Částka sahá až k jedné miliardě dolarů. 

Přesto se finanční dar od  Marka Zuckerberga a Priscilly Chan řadí mezi jeden z nejvyšších od jednotlivců. 

Víc takových!