Nejhorší scénář hovoří o tom, že ebola může zabít až 500 tisíc lidí

Nejhorší scénář hovoří o tom, že ebola může zabít až 500 tisíc lidí Zdroj: profimedia.cz

Texaský Dallas má další případ eboly, nakazila se sama ošetřovatelka

V americkém státě Texas zemřel před několika dny Thomas Duncan, který si smrtelný virus přivezl ze západoafrické Libérie. Po příjezdu do USA se jeho zdravotní stav zhoršil, a tak vyhledal lékařskou pomoc v dallaské nemocnici. Dnes testy potvrdily, že jeho ošetřovatelka se nakazila také.

O případu dnes informovala britská BBC. Jedná se tak o další případ nakaženého zdravotníka. Obdobně se nakazila španělská zdravotní sestra, když se z neopatrnosti dotkla obličeje rukou v ochranné rukavici, jíž se dotýkala nemocného misionáře. Ten později zemřel.

Thomas Duncan viru ebola podhlehl ve středu. Zdravotníce, jejíž jméno zatím nechtějí texaské úřady zveřejnit, je nyní v karanténě. Nemocnice se také snaží získat informace o všech osobách, které byly v kontaktu s infikovaným mužem.

V souvislosti s tím se také objevily informace, že nemocnice mohla v případu nyní již mrtvého Thomase Duncana pochybit. Ten totiž přišel do nemocnice dvakrát – poprvé jej však zdravotníci poslali domů s antibitotiky, i když věděli, že se nedávno vrátil ze západoafrické Libérie. Duncan se tak vrátil domů, jeho obtíže se ale nelepšily. Když se do nemocnice vrátil podruhé, lékaři jej přijali na infekční oddělení a až poté mu testy potvrdily nákazu virem ebola.

Server BBC dále uvádí, že zatím není jasné, zda se pracovníce dallaské nemocnice nakazila již při prvním kontaktu s Thomasem Duncanem, nebo až poté, co u něj ebolu potvrdily výsledky testů. Momentálně se v nemocnici řeší právě otázka, proč nebyly již napoprvé u nemocného provedeny všechny optimální postupy, které měly zajistit, aby u Duncana byla nemoc rozpoznaná ihned po první návštěvě, zvlášť když nemocný lékařům sdělil, že se nedávno vrátil z Libérie.

Mluvčí nemocnice pro BBC uvedli, že nyní vyhledávají osoby, které s nemocným přišly do kontaktu. Zároveň stále pozorují dalších asi padesát lidí, kteří byli v kontaktu s Duncanem.

Ve státech jako Sierra Leone, Guinea a Libérie, bylo od vypuknutí epidemie zaznamenáno přes 8000 nemocných. Polovina z nich zemřela. Zdravotníci Lékařů bez hranic upozorňují neustále na to, že jim docházejí jak lidské, tak finanční a materiální zdroje.