Kde vzalo ANO v Praze a Brně voliče? Od ODS, ČSSD a TOP 09

Kde vzalo ANO v Praze a Brně voliče? Od ODS, ČSSD a TOP 09 Zdroj: Tomáš Frait / Mafra / Profimedia.cz

Zajímavý volební propočet: Kde vzalo ANO v Praze a Brně voliče? Od ODS, ČSSD a TOP 09

Hnutí Andreje Babiše dokázalo zvítězit v komunálních volbách v české i moravské metropoli. V Praze i Brně mu k tomu ale podle porovnání výsledků nepomohly jenom tradiční strany (ODS, ČSSD a trochu i komunisté), ale i TOP 09, která byla založena jen před pěti lety. Podívejme se, odkud ANO plynou hlasy, protože se dá předpokládat, že toho využije i při dalších volbách.

V Praze měla TOP 09 před čtyři lety vynikající výsledek a dosáhla až 30,26 procenta. Jenže teď pouze 20,07 a propad o deset procent je obrovský. Tehdy vedl topku do voleb v metropoli bankéř Zdeněk Tůma, letos primátor Tomáš Hudeček. ODS je v tomto srovnání na tom ještě hůře – pokles z 23,10 procenta na 10,97. Zajímavé ovšem je, že v minulých i současných volbách byl jejím lídrem ten samý člověk – lékař Bohuslav Svoboda. Voliči tedy zjevně neuvěřili tomu, že ODS se už úplně „očistila“. Pokles zaznamenala v hlavním městě i ČSSD – spadla z 17,85 procent na 10,43. To druhé číslo je také velkým zklamáním, lídrem kandidátky byl šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík.

V Brně darovaly hlasy Babišovi v podstatě ty samé strany. V moravské metropoli vládnoucí sociální demokraté měli v komunálních volbách před čtyřmi lety 30,40 procenta, letos jen 17,67. A opět ten samý případ jako v Praze se týká občanských demokratů – sešup z 21,95 procenta až na slaboučkých 7,62. Více než poloviční propad zaznamenala v Brně i TOP 09: Z poměrně slušných 14,15 na nic neznamenajících 6,57 procenta.

Velké staré i nové strany se mohou donekonečna vymlouvat na to, že hnutí ANO nemá žádný program a že Andrej Babiš je superpopulista, exkomunista a estébák, ale to, že uspěl, je především jejich vlastní chyba. Čísla to dokládají poměrně jasně. Pro ČSSD, ODS i TOP 09 je špatnou správou to, že se spíše jedná v jejich případě o trend, než o výkyv.