Petr Štěpánek, jednička kandidátky Trojkoalice

Petr Štěpánek, jednička kandidátky Trojkoalice Zdroj: ČTK

Trojkoalice je spokojená, chce případně spolupracovat s ANO

Trojkoalice. To je nové politické uskupení vytvořené ze tří menších politických stran – KDU-ČSL, Strany zelených a Starostů a nezávislých. Výsledky zatím nejsou konečné, je ale vysoce pravděpodobné, že právě Trojkoalice bude mít možnost se podílet na vedení hlavního města.

V této chvíli je sečteno 50 procent hlasů ve volbách do Zastupitelstva Hlavního města Prahy. První místo v současné chvíli zaujímá Hnutí ANO a jeho kandidátka Adriana Krnáčová, současná náměstkyně ministra vnitra. Na druhém místě je nyní TOP 09, tedy strana se současným primátorem Tomášem Hudečkem.

Třetí místo zaujímá nyní ČSSD, a jen ve velmi těsném závěsu za ní je právě Trojkoalici s 11 procenty hlasy.

„Jsou zde programové body, na jejichž dodržení rozhodně budeme trvat. Dlouhodobě budeme prosazovat zlepšení dopravy – snížení jízdného a zároveň nesnížení jeho celkového rozpočtu, dále vše co se životního prostředí týká, chceme prosadit takzvané klidové zóny,“ uvedl Petr Štěpánek, jednička kandidátky Trojkoalice, krátce po sečtení poloviny hlasů do Zastupitelstva města Prahy. Pokud jde o případnou budoucí spolupráci, Štěpánek k tomu uvedl, že nemá problém s tím se domluvit s dosavadní jedničkou hnutí ANO, tedy Adrianou Krnáčovou. „Platí to, že vítěz bude číslo jedna ve vyjednávání,“ uvedl Štěpánek.

V Praze se volilo celkem 65 zastupitelů, výsledky zatím nejsou úplné. Babišovo ANO zatím ale vítězí. Ve srovnání se situací, kdy se na politické scéně objevila strana TOP 09, má toto hnutí výrazně širší podporu.