Volby potvrdí špatné trendy – pokračující rozpad politické scény a slabou účast

Volby potvrdí špatné trendy – pokračující rozpad politické scény a slabou účast Zdroj: profimedia.cz

Začínají volby: Pozor na křížky a další nástrahy

Čeští voliči začínají rozhodovat o novém složení svých radnic. Na třetině území republiky svými hlasy ovlivní také rozložení sil v Senátu. V obou volbách mají na výběr rekordní počet kandidátů.

O 27 rozdělovaných křesel v horní komoře se pokouší 242 kandidátů, na jeden mandát tak připadá v průměru devět adeptů. Obecními zastupiteli by chtělo být na 234.000 zájemců, na jedno místo na radnici tak připadají tři až čtyři uchazeči.

Lidé dnes mohou volit tradičně od 14:00 do 22:00 nebo v sobotu od 08:00 do 14:00. Pak už jim nezbude než čekat, jak výsledky hlasování v jejich obci dopadly. Průběh sčítání mohou naši čtenáři sledovat na webu Reflex.cz, kde od sobotního odpoledne najdou podrobné volební výsledky.

S ohledem na rekordní počet kandidátů i kandidujících uskupení by mohly být kompletní výsledky k dispozici možná až v neděli ráno.

Do volební místnosti by si lidé měli s sebou vzít průkaz totožnosti, buď občanský průkaz, anebo cestovní pas. V komunálních volbách mohou na hlasovacím lístku, kde jsou pohromadě kandidáti všech uskupení, křížky u jejich jmen sestavit své zastupitelstvo. Mohou také křížkem označit favorizovanou stranu, nebo ji zkombinovat se s kandidáty jiných stran. Počet křížků ale nesmí být vyšší než je počet volených členů zastupitelstva. Jinak by byl hlas neplatný.

Pokud by volič zakřížkoval méně kandidátů, platnost hlasu tím podle Vladimíra Řepky z ministerstva vnitra neutrpí. Neplatný by byl ale lístek v případě, když by žádný z kandidátů okřížkován nebyl. Lístky si lidé mohou připravit doma a ve volební místnosti je za plentou vloží do obálky a poté před volební komisí vhodí do hlasovací schránky.

V senátních volbách si lidé pouze vyberou lístek se jménem preferovaného kandidáta, který vloží do žluté obálky pro senátní volby a poté do volební urny. Tento lístek nijak neupravují. Hlasovací obálky, které dostanou od volební komise, by neměli zaměnit, jinak nebude moci být jejich hlas uznán za platný.