Martin Stropnický a Vladimír Hučín

Martin Stropnický a Vladimír Hučín Zdroj: ČTK

Paradox: Ministr Stropnický ocenil disidenta Hučína. Ten pak napadl jeho šéfa Babiše

Ministr obrany Martin Stropnický včera odpoledně předal v Praze ocenění 38 bojovníků proti komunismu. Kromě jiného i Vladimíru Hučínovi, který proti totalitnímu režimu jako jeden z málo bojoval i pomocí násilí. Hučín ministra ocenil, ale včera večer napadl jeho stranického šéfa, Andreje Babiše, kvůli tomu, že byl v kdysi v komunistické straně a je veden jako agent StB.

Hučín vystupoval jako host včera později večer v pořadu České televize Události, komentáře. Ocenil, že mu Stropnický předal ocenění i jeho slova při předávání. Vzápětí ale napadl jeho stranického šéfa Andreje Babiše za to, že byl za totality v komunistické straně i je veden jako agent Stb. Podle Hučína je „tristní“, že podobný člověk se dostal na své dnešní místo. Už v minulosti označil Hučín ministra financí za „amorální osobu“.

Vladimír Hučín také v ČT řekl, že mu ministr Stropnický při předávání řekl, že to nebude mít lehké, když ocenění dává právě Hučínovi, jehož někdejší činnost, podobně jako v případě bratří Mašínů, část české veřejnosti neuznává.

Ministr Stropnický při předávání ocenění někdejším disidentům kromě jiného řekl: „Prožili jste nemalou část svého života ve vězení, byli jste podrobováni soustavné šikaně ze strany orgánů komunistické moci, nemohli jste najít odpovídající zaměstnání a vaše děti nemohly studovat. Na uznání svých zásluh jste navíc, bohužel, čekali velmi dlouho. Přichází až dnes, téměř čtvrt století po zhroucení režimu, o jehož pád jste se osobně tolik zasloužili. Oceněním, které dnes převezmete, splácí naše společnost alespoň z části dluh, jenž k vám má.“