Letadlo ČSA

Letadlo ČSA Zdroj: profimedia.cz

ČSA propustí třetinu zaměstnanců. Kdysi slavná společnost pomalu umírá

Kdysi patřily České aerolinie k velmi dobrým a spolehlivým evropským dopravcům. Samozřejmě, že se nemohly nikdy vyrovnat největším společnostem, ale na našem kontinentu patřily dlouhá desetiletí (i když byly ještě Československé aerolinie) k solidním podnikům. Jejich vývoj je ale v poslední dekádě spíše tragický. Teď zveřejnil server echo24.cz informaci, že ČSA propustí až třetinu svých zaměstnanců.

Podle médií přijde v další vlně propuštění o práci 77 pilotů a dvě stovky stevardů a pozemního personálu. Už předtím se několik let firma zbavovala letadel, nebo je pronajímala, a je otázkou, zda bude mít vůbec čím létat.

Ještě horší je ale scénář, který fakticky vede k likvidaci ČSA. Loni koupily 44 procent akcií české společnosti Korean Air Lines za pouhých 60 milionů korun. Ty slíbily investovat do Českých aerolinií, ale nic se nastalo. Naopak Korejci předali opci na dalších 34 procent akcí konkurentovi ČSA, firmě Travel Servise. Ta ji může uplatnit už v listopadu.

Většinu akcí má ale dnes pořád v ČSA stát, je to konkrétně 52 procent. Jménem státu je drží ministr financí Andrej Babiš. Jenže stát na likvidaci svých aerolinek „pracuje“ už od dob Jaroslava Tvrdíka (ČSSD), který je dokázal v době svého ředitelování (na funkci se dostal bez výběrového řízení a byl v ní od ledna 2004 do ledna 2006) změnit z výdělečné na ztrátovou firmu.