Vojáci speciální jednotky české armády, SOG, se po svém odchodu do civilu stali základem kontraktorské agentury SOD Defence. I tato agentura vysílá kontraktory do zahraničních konfliktů.

Vojáci speciální jednotky české armády, SOG, se po svém odchodu do civilu stali základem kontraktorské agentury SOD Defence. I tato agentura vysílá kontraktory do zahraničních konfliktů. Zdroj: Archív Miroslava Lidinského

Soukromé války ve světě. Přihlásit se můžete i v České republice

Outsourcing války, tohle sousloví po vpádu do Afghánistánu a později Iráku vnesly spojenecké armády do bojů mezi státy a společenstvími. Podle údajů Pentagonu se na bojích v krizových oblastech podílí prakticky polovina soukromých vojáků. Tzv. kontraktorů. Takové firmy už existují i v malém Česku.

Byznys, který ovládají americké a britské soukromé společnosti. Ty spojencům nebo vládám zemí svíraných občanskou válkou dodávají potřebné počty soukromých vojáků. Byznys, v němž se ročně točí zhruba 300 miliard dolarů. „Americká strana konfliktu přenesla řadu úkolů souvisejících s bojem či jeho logistickým nebo týlovým zajištěním na soukromé společnosti,“ píše politolog a bezpečnostní analytik Tomáš Šmíd ve své studii, jež vznikla v rámci grantu Privatizace bezpečnosti. „Typickými klienty (rozuměj: soukromých vojenských společností) jsou státy se slabou úrovní vládního vojska, například Sierra Leone, kdy je buď přímo nahradí, nebo významně doplní,“ píše dál ve své studii Šmíd.

Nejznámější kontraktorskou armádou na světě je americká společnost Blackwater, jež v některých letech disponovala až dvaceti tisíci muži ve zbrani. Média ji spojovala s incidentem z jara 2004, kdy bylo v Iráku bezdůvodně zabito několik civilistů. Po dalším incidentu v roce 2007, střelbě do davu civilistů, zrušila irácká vláda agentuře licenci pro území tohoto státu.

„Tehdy si mohl kontraktor vydělat okolo pěti set dolarů denně, k tomu sto dolarů na dietách. Specialisté si vydělali až tisíc dolarů denně. Při kursu dolaru za dvacet devět korun,“ vzpomíná na dobu boomu soukromých armád bývalý velitel české elitní jednotky SOG Lumír Němec, dnes mimo jiné spolumajitel soukromé kontraktorské agentury Thor Tactical. Dnes už je ale podle něj trh přesycený, což srazilo ceny na méně než polovinu.

Stanislav Gazdík je veterán cizinecké legie, patřil k elitní jednotce výsadkářů. Když se vrátil do vlasti, založil agenturu IAODG. Ta kromě výcviku může zájemcům zprostředkovat kontrakt v krizových oblastech světa.Stanislav Gazdík je veterán cizinecké legie, patřil k elitní jednotce výsadkářů. Když se vrátil do vlasti, založil agenturu IAODG. Ta kromě výcviku může zájemcům zprostředkovat kontrakt v krizových oblastech světa.|Alžběta Jungrová

Diskusi o soukromých vojácích, kontraktorech, rozvířila smrt dvou českých dobrovolníků bojujících v ukrajinském konfliktu na straně ruských separatistů. Nutno dodat, že od roku 2005 není účast v cizí armádě trestným činem. Pokud jde o jednotlivce, musí požádat o souhlas prezidenta republiky. U soukromých armád jde o vztahy na bázi obchodní spolupráce. Kdy armáda cizího státu najme soukromou společnost a ta si najme kontraktory. „Na Ukrajině vznikají soukromé armády, a až konflikt odezní, bude problém, co s nimi. To, myslím, dnes s obavami sledují v Pobaltí,“ říká další veterán z elitní jednotky české armády SOG, Miroslav Lidinský. Inkriminovaní Češi zabití na Ukrajině byli podle něj pouzí dobrodruzi.

„Pokud vůbec, tak je tam potřeba někdo, kdo dokáže organicky vést skupinu, ne pěšák,“ naráží Miroslav Lidinský na fakt, že jeden ze zabitých Čechů byl učitel tělocviku z Brna.

Reflex 39 obálkaReflex 39 obálka|ArchívRozhovory s českými kontraktory a majiteli kontraktorských agentur si přečtěte v novém vydání časopisu Reflex.