Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Španělský ministr řekl Kataláncům, že na ně nepošle tanky, i když chtějí nezávislost. Vyvolal bouři

José Manuel García-Margallo, španělský ministr zahraničí, rozzuřil Katalánce. Vzkázal jim, že jeho vláda použije všechny prostředky, aby zastavila referendum o nezávislosti, které se má uskutečnit 9. listopadu. Dodal ale, že na Katalánce „tanky nepošle“. Rázná odpověď na sebe z Katalánska i Baskicka, které usilují o samostatnost na Španělsku, nedala na sebe dlouho čekat. Informoval o tom web thelocal.es.

 

Katalánci i Baskové považují slova ministra za nebezpečné vyhrožování a zcela nedemokratický postup. Na rozdíl od Velké Británie, kde se ve čtvrtek uskuteční referendum o nezávislosti Skotska, tak španělská ústava něco podobného neumožňuje. Katalánská autonomní vláda se přesto rozhodla referendum na 9. listopadu připravit. A na rozdíl od Skotů, naprostá většina Katalánců si samostatnost přeje.

Premiér Mariano Rajoy odmítá připustit rozpad Španělska a jeho vláda varovala, že by se odvolala k Ústavnímu soudu, aby se zabránilo referendu v Katalánsku. Jenže Katalánci odmítají připustit, že nemohou sami v hlasování rozhodnout, jak mají dál žít.

Pro Španělsko by byl odchod území, jehož hlavním centrem je Barcelona, docela velkým ekonomickým problémem. Katalánsko má sice jen 16 procent populace Španělska, ale je již dlouhou dobu hospodářským motorem země. A místním obyvatelům velmi vadí mohutné přerozdělování daní, které jdou o nich do chudších oblastí.

Ministr García-Margallo k tomu říká, že jak odtržení Skotska, tak Katalánska, by ale vedlo k „balkanizaci“ Evropské unie.