V Bruselu bylo znovuotevřeno židovské muzeum: Otevřelo se při příležitosti Evropského dne židovské kultury

V Bruselu bylo znovuotevřeno židovské muzeum: Otevřelo se při příležitosti Evropského dne židovské kultury Zdroj: ČTK

V Bruselu znovuotevřeli židovské muzeum, kde islamista zastřelil 4 lidi

Belgický premiér Elio Di Rupo dnes v Bruselu slavnostně znovuotevřel židovské muzeum, v němž v květnu islamista zastřelil čtyři lidi. Di Rupo podle agentury DPA při té příležitosti odsoudil antisemitismus a slíbil, že jeho země je připravena k boji s radikálními milicemi Islámský stát (IS). 
    

"Ti, kteří se dopouštějí antisemitských nebo rasistických zločinů, musí být zneškodněni," prohlásil Di Rupo.

Muzeum bylo uzavřeno od 24. května, kdy muž s kalašnikovem zastřelil dvojici izraelských turistů a také Francouzku a Belgičana. Podezřelým ze spáchání útoku je Francouz alžírského původu Mehdi Nemmouche, který byl šest dní po činu zatčen na jihu Francie a poté vydán do Belgie. Jako samozvaný "boží bojovník" předtím strávil většinu loňského roku v Sýrii.

Západní státy se obávají návratu stovek zradikalizovaných lidí, kteří se vydali z Evropy do Sýrie nebo do Iráku bojovat po boku islámských radikálů.

Di Rupo zdůraznil, že Belgie je "připravena zapojit se do koalice zemí v boji proti takzvanému Islámskému státu". "Je-li terčem útoku kulturní místo, jakým je židovské muzeum, pak je to útok na naši celou společnost," řekl.

"Ukažme společně, že kultura je silnější než nenávist, demokracie silnější než teror a lidskost silnější než barbarství," prohlásil šéf belgické vlády.

Muzeum bylo znovu otevřeno při příležitosti dnešního Evropského dne židovské kultury. Ve vstupní hale byla instalována bronzová deska se jmény čtveřice obětí.