Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: EPA

Putin chce zničit Ukrajinu, říká premiér Jaceňuk

První muž Ruska chce obnovit velikost Sovětského svazu. Chce ohrozit nezávislost Kyjeva a „zmrazit konflikt“, prohlásil dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Výroky premiéra včera ráno citovala agentura Reuters.

Rusko je tím hlavním agresorem, a Ukrajina je nyní ve válečném stavu, ačkoli nedošlo k žádnému vyhlášení války. „Nemůže se smířit s myšlenkou, že by se Ukrajina stala součástí velké rodiny EU. Chce obnovit Sovětský svaz,“ řekl Jaceňuk na adresu Putina. Ten se prý nespokojí jen s Krymem, který Rusko anektovalo v březnu, a s východní ruskojazyčnou částí Ukrajiny. „Stále jsme ve stadiu války a hlavním agresorem je Ruská federace... Putin chce další zamrzlý konflikt,“ řekl Jaceňuk s poukazem na konflikt na východě Ukrajiny mezi vládními silami a proruskými separatisty. "Jeho cílem je zmocnit se celé Ukrajiny... Rusko je hrozbou pro světový pořádek a pro bezpečnost celé Evropy," dodal Jaceňuk.

Hlavní prioritou je podle něj odstrašení Ruska. „NATO je za těchto zvláštních okolností jediným nástrojem, jak ochránit Ukrajinu“, i když ta se v dohledné době nemůže stát členem aliance, zdůraznil Jaceňuk. Premiér to prohlásil na kyjevské konferenci, jíž se účastní evropští a ukrajinští zákonodárci a zástupci podnikatelské sféry. Jaceňuk má dnes jednat mimo jiné s předsedou Evropské komise José Barrosem.

Ukrajinský premiér ocenil novou vlnu hospodářských sankcí, které na Rusko uvalily Evropská unie a Spojené státy, a řekl, že sankce znamenají pro ruskou ekonomiku vážné ohrožení. Rusko podle něj "blufuje, když říká, že mu sankce nevadí".

Jaceňuk rovněž obhajoval úsilí své vlády potírat korupci a obnovit skomírající ekonomiku, a to navzdory konfliktu. "Je velmi obtížné přilákat investory, když máte ve své zemi ruské tanky a dělostřelectvo," připustil politik, jehož strana pravého středu Lidová fronta očekává úspěch v parlamentních volbách plánovaných na 26. října. Šéf ukrajinské vlády také uvítal páteční rozhodnutí odložit až na konec roku 2015 plnou realizaci dohody o volném obchodu, která je součástí asociační dohody s EU. Někteří pozorovatelé v tom přitom vidí vítězství Ruska, které je proti sbližování ekonomických vztahů mezi Kyjevem a Evropskou unií.

Jaceňuk ale připustil, že ukrajinské ekonomice odklad jen prospěje. „Bylo nám poskytnuto období milosti. EU své trhy otevřela, ale Ukrajina je nadále chráněna, takže pro Ukrajinu to není špatný obchod,“ tvrdí premiér. Na východě Ukrajiny více než týden platí příměří, které je v zásadě dodržováno. Ukrajinská armáda však dnes informovala, že v pátek odrazila útok vzbouřenců na letiště v Doněcku, který proruští separatisté kontrolují. „Četní povstalci s podporou šesti tanků v pátek v 19:30 (18:30 SELČ) provedli na doněcké letiště útok, který vojáci hrdinsky odrazili,“ uvedla tisková služba velení ukrajinské armády.