Doněck hlásí těžké boje i přes vyhlášený klid zbraní

Doněck hlásí těžké boje i přes vyhlášený klid zbraní Zdroj: Englishrussia.com

Doněck hlásí těžké boje i přes vyhlášený klid zbraní

Ukrajinská média dnes informovala o zatím nejvážnějším porušení příměří, kterého se dopustila ruská vojska v oblasti Donbasu. Média citovala výpovědi očitých svědků, kteří potvrdili, že proruští separatisté bombardovali například mezinárodní doněcké letiště.

Z oblasti u letiště podle svědků, které citovala ukrajinská média, stoupá do nebes sloup hustého dýmu.

Podle informací ukrajinské vlády se oblast dostala pod palbu proruských separatistů. Informace zatím nebylo možné přesně ověřit, vše však zatím nasvědčuje tomu, že se v oblasti opět rozhořely boje, v nichž jsou zapojené ruské jednotky, které dosud neopustily Doněckou oblast.

Později se doněcké letiště dostalo pod kontrolu ukrajinské armády. To leží na okraji města Doněck, jež je naopak v rukou separatistů, a to už od letošního jara. Podle informace ukrajinského velení povstalci začali prostor ostřelovat krátce po rozbřesku, zpravodaj agentury Reuters zaznamenal dělostřelecké salvy i během noci.

Dnes dopoledne podle agentury Unian propukly boje i ve strategickém městě Debalceve, které leží na silnici spojující Doněck s Luhanskem. Přestřelky jsou hlášeny také z obcí Ždanivka a Krynyčne. Armáda za posledních 24 hodin podle úřední zprávy zničila tři povstalecké tanky a zabila 12 proruských ozbrojenců. Ukrajinské jednotky podle armádního sdělení na rostoucí provokace separatistů nereagují, ale v případě napadení jsou nuceny se bránit. Příměří bylo vyhlášeno minulý

týden v pátek, o jeho dalším osudu mají vyjednavači hovořit nadcházející týden.