Mladí ruští vojáci se domů vrací v rakvích. Bez údajů o tom, kde a jak zahynuli

Mladí ruští vojáci se domů vrací v rakvích. Bez údajů o tom, kde a jak zahynuli Zdroj: profimedia.cz

Mladí ruští vojáci se domů vrací v rakvích. Bez údajů o tom, kde a jak zahynuli

Svědectví matky, kterou zprostředkovaně včera otiskla agentura Reuters, ukazuje, že ruské státní orgány úmyslně manipulují s informacemi ohledně přesného místa způsobu smrti svých vojáků na Ukrajině.

Přestože se autorům z agentury Reuters nepodařilo kontaktovat matku zabitého vojáka Antona Tumanova přímo, získali svědectví několika vojáků, kteří je sdělili Sergeji Krivenkovi, předsedovi komise pro vojenské záležitosti, spadající pod ruskou lidskoprávní organizaci. „Zdravotní dokumentaci hovoří o zraněních způsobená šrapnelem, a že tedy zemřel na ztrátu krve. Jak a kde se to ale odehrálo, o tom v dokumentaci nic není,“ popsal agentuře Reuters Krivenko.

Krivenkovi a jeho kolegyni Elle Polyankové poskytlo svědectví také deset ruských vojáků, kteří bojovali po boku Tumanova nedaleko ukrajinského města Snižne, které leží v Doněcké oblasti. Tam údajně padl v bitvě po zásahu šrapnelem, 13. srpna. V bitvě údajně zemřelo přes sto ruských vojáků a předpokládá se, že ani rodiny ostatních padlých nemají žádné či nedostatečné informace o tom, jak a kdy tito vojáci zemřeli.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko tento týden oznámil, že ruské militantní síly se stahují pomalu zpět ke své hranici, a to od vyhlášení příměří – kterému ovšem nepředcházelo žádné vyhlášení války.

Pozorovatelé NATO však tvrdí, že i přes vyhlášení příměří se na ukrajinském území, zvláště pak v oblasti Donbasu pohybuje na tisíc ruských jednotek.