Problém dimun. Bývalý poradce Jiřího Paroubka tvrdí, že hnutí používvá logo neprávem.

Problém dimun. Bývalý poradce Jiřího Paroubka tvrdí, že hnutí používvá logo neprávem. Zdroj: Archív

Hnutí Pro Prahu si stěžuje na absurditu soudu. Ten povolil do voleb stejné názvy stran

Poměrně absurdní rozhodnutí vydal Městský soud v Praze. Podle něj se koalice do voleb mohou jmenovat úplně stejně, jako už zaregistrované strany či hnutí. Voliče to může přivést k zmatečnému hlasování. Ovlivní to už říjnové komunální volby. O co jde?

Pražský magistrát původně odmítl do voleb zaregistrovat hnutí Pro a České suverenity kvůli shodě názvu s hnutím Pro Prahu vedeným starostou Koloděj Zbyňkem Passerem. Jenže Městský soud v Praze magistrátu nařídil, že koalice Pro Prahu složenou ze dvou výše jmenovaných subjektů, zaregistrovat musí. Má tak stejný název jako hnutí Pro Prahu, jehož lídrem je Passer.

Rozhodnutí je to zjevně absurdní a pro voliče zmatečné. Někdo by mohl podobným postupem získat ve volbách výhodu, že se objeví koalice pod názvem už zavedených stran. „Volební zákon nesvěřuje registračnímu úřadu pravomoc přezkoumávat zaměnitelnost názvů volebních stran, které pro volby do zastupitelstev obcí podají kandidátní listinu," píše se ale v usnesení soudu.

„Nejde o špatnou zprávu pro hnutí Pro Prahu, ale pro celou českou komunální politiku. V konečném důsledku toto rozhodnutí otevírá cestu všem, kteří budou chtít parazitovat na zavedených politických stranách nebo jim škodit,” prohlásil k tomu včera lídr Pro Prahu Zbyněk Passer.

„Nemáme sebemenší pochyby o tom, že voliči rozpoznají to pravé hnutí Pro Prahu,“ tvrdí i předsedkyně tohoto hnutí Petra Venturová.

A jak to vlastně rozpozná, či nerozpozná, volič na hlasovacím lístku?

Kvůli soudnímu sporu zatím nebylo ani možné vylosovat čísla, která budou mít strany a hnutí na hlasovacích lístcích. Soudem uznaná koalice se odlišuje od Passerova hnutí tím, že svůj název píše velkými písmeny…