Šaría policie

Šaría policie Zdroj: Facebook

A je to tady! V Německu se objevily hlídky „šaría policie“. Spustilo to politickou a mediální bouři

Tak dlouho se někdy Západ paktuje s nejrůznějšími extrémisty, až radikálové vyrazí sami do ulic dělat pořádek. Ale jen takový, který se líbí jim. Stalo se v německém Wuppertalu, kde se objevily hlídky islamistů v oranžových vestách, kteří sami sebe označují za „šaría policii“. Vyvolalo to prudkou odezvu na politické scéně i v médiích.

Hlídky sestavené ze salafistů, což je jedna z nejradikálnějších odnoží sunnitského islámu, se objevily minulý pátek. V Německu žije kolem 4500 těchto muslimských radikálů a snaží se prosadit strohé islámské právo šaría. Například minulý pátek upozorňovali návštěvníky nočních klubů, aby nepili alkohol, neposlouchali hudbu a nehráli hry o peníze. Mnozí občané to ale považují za obtěžování.

„Žádná tolerance pro salafisty,“ napsal lid Die Welt. „Nebudeme tolerovat ilegální paralelní spravedlnost,“ varoval ministr spravedlnosti Heiko Maas. „Právo šaría neexistuje na německé půdě,“ dodal ministr vnitra Thomasde Maiziere pro sobotní vydání listu Bild.

Jenže podle německého zákona se hlídkám radikálních islamistů vlastně nemůže nic stát. Nanejvýš mohou čelit obvinění z rušení veřejného pořádku. I když někteří politici varují, že pokud budou islamisté v kampani pokračovat, tak najdou způsob, jak tomu zamezit.

Rainer Wendt, šéf policejní odborové centrály DPolG ale varoval Němce, že takzvaná „šaría policie“ by neměla být brána na lehkou váhu, protože to ohrožuje tamní právní stát.

Na druhé straně někteří lidé říkají, že přece podobné akce organizují křesťanské skupiny ve vykřičené čtvrti Reeperbahn v Hamburku a nic se neděje.

Zákony šaría chtějí už dlouho prosadit na některých místech Londýna britští muslimové.