Cecilia Malmströmová

Cecilia Malmströmová Zdroj: EPA

Komisařka EU zvažuje přerozdělování ilegálních uprchlíků. Půjdou i do Česka?

Státy na jižní hranici Evropské unie se potýkají s přílivem uprchlíků. U břehů Itálie se od začátku roku do konce července vylodilo 93 tisíc běženců. Přichází (lépe řečeno připlouvají) většinou z chaotické Libye. Komisařka EU Cecilia Malmströmová tak vymýšlí klíč, jak spravedlivě uprchlíky přerozdělit do jednotlivých států EU.

Například Řecko postavilo plot na hranici s Tureckem, který měl zabránit přílivu uprchlíků ze Sýrie. Ti to „pochopili“ a přijíždějí také po moři. Za prvních šest měsíců roku jich podle údajů týdeníku The Economist do Řecka doplulo minimálně 25 tisíc.

Komisařka Malmströmová na svém blogu proto nadhodila, že řešením náporu uprchlíků by mohlo být přerozdělování běženců podle pevně stanoveného klíče mezi jednotlivé státy EU. Kromě jiného uvedla: „Existují hlasy v Evropském parlamentu, že by mělo existovat povinné přerozdělování uprchlíků podle určitého klíče, aby odpovědnost byla rovnoměrněji rozložená mezi jednotlivé státy… Z mnoha důvodů by nemuselo být přiměřené vytvořit přerozdělovací klíč pro celou unii, ale položme si otázku, jestli je spravedlivý společný systém, ve kterém 70 procent všech utečenců končí jen v pěti státech?“

Podle Evropské komise unie vydala na projekty spojené s migrací, s poskytováním azylu a ochranou hranic mezi lety 2007 a 2013 částku 1500 milionů eur (40 miliard korun).

Řecko a Bulharsko dokonce také staví ploty, které mají bránit přívalu utečenců. Ti pak ve větší míře připlouvají po moři, kde jich ale více umírá. Podle Amnesty International od roku 2000 přišlo při pokusu dostat se do Evropy o život 23 tisíc lidí.

Podle Lisabonské smlouvy může EU navrhnout přerozdělování uprchlíků do členských zemí. I kdyby a Česká republika nesouhlasila, může být přehlasována.