Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ČTK

Sobotka: Česká vláda bude mít připomínky k novým sankcím EU vůči Rusku

Česká republika bude mít podle premiéra Bohuslava Sobotky připomínky k návrhu nových sankcí Evropské unie vůči Rusku. Návrh opatření, která se mají týkat například finančního trhu či zbrojních dodávek, vláda od Evropské komise obdržela dnes a o mandátu pro české vyjednavače bude hlasovat ve středu. Premiér si už na víkendovém summitu EU vyhradil pro Česko právo nesouhlasit s některými sankcemi, pokud by znamenaly třeba nepřiměřeně velké hospodářské škody.

"Vláda ve středu schválí mandát pro vyjednavače a určí priority, které budeme jako ČR mít z pohledu připomínek vůči tomuto návrhu EK. Já teď na základě prvního přečtení návrhu EK mohu konstatovat, že jako ČR připomínky mít budeme," řekl dnes Sobotka novinářům ve Šternberku na Olomoucku.

Nové sankce vůči Rusku se podle Sobotky mají vztahovat na finanční trhy, zbrojní zakázky, dodávky zboží dvojího určení a speciální technologie. Návrh EK ještě dnes důkladně prostuduje především ministerstvo financí a ministerstvo průmyslu a obchodu. O konzultaci bude požádána i Česká národní banka. "Musíme postupovat tak, abychom co nejvíce zohlednili zájmy ČR a EU. Domnívám se, že by Evropa neměla těmito sankcemi sama sebe poškozovat. Eskalaci sankcí pokládám za velmi rizikovou věc," míní Sobotka.

Pokud bude EU zavádět nové sankce, tak podle něj přijde reakce Ruska. "My v tuto chvíli nejsme schopni odhadnout, jaké dopady bude mít další vlna sankcí, které bude Rusko adresovat směrem k zemím EU. V tom je ten největší problém," upozornil Sobotka. Připomněl, že na první vlnu sankcí Rusko reagovalo zákazem dovozu potravin a zemědělských komodit z EU. "Pokud se dostaneme do rozsáhlé a vleklé války mezi EU a Ruskem, tak na to doplatí Evropa i Rusko," míní Sobotka.

Dopadům opatření se bude ve čtvrtek věnovat tripartita. "Na jednání tripartity zařadíme mimořádně i bod, který se bude týkat mandátu, který schválí vláda pro naše vyjednavače do Bruselu, abychom to konzultovali s odbory a zaměstnavateli," řekl Sobotka, který se ve středu odpoledne sejde s prezidentem Milošem Zemanem. "Určitě budu diskutovat s panem prezidentem i o rozhodnutí vlády a mandátu, který budou mít vyjednavači pokud jde o definitivní formulaci poslední připravované fáze sankcí," podotkl Sobotka.

Úspěšnost sankcí EU vůči Rusku v pondělí kromě Sobotky zpochybnil i vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Naopak pro jejich zavedení se jednoznačně vyslovil šéf koaličních lidovců Pavel Bělobrádek. Kvůli rezervovanému postoji premiéra vůči účinnosti sankcí chtějí opoziční TOP 09 a ODS mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny.

ČSSD podle Sobotky svolání mimořádné schůze podpoří. "Určitě to uvítám. Myslím, že tady musí existovat veřejná diskuze o přístupu ČR k návrhům na zavádění nových sankcí. Na rozdíl od ODS a TOP 09 já se na eskalaci sankcí netěším a uvědomuji si rizika, která to může přinést. Nemyslím si, že je to řešení krize na Ukrajině, pokud se budou neustále eskalovat hospodářské sankce," dodal premiér.