ISIL

ISIL Zdroj: Reuters

Šokující výsledek: Jeden ze šesti Francouzů podporuje teroristy z Islámského státu

Pokud jsou výsledky dvou průzkumu, který se tento týden ptal na džihádisty z Islámského státu v Sýrii a Iráku, naprosto průkazné, tak má Evropa do budoucnosti zaděláno na obrovské problémy. Například každý šestý Francouz podporuje muslimské teroristy.

Podle všech dostupných informací a indicií patří radikálové z Islámského státu k tomu vůbec nejhoršímu, co svět v posledních letech zaznamenal. Terorizují obyvatelstvo na území, které obsadili, vraždí civilisty, popravují své odpůrce, zavádí tu nejradikálnější podobu muslimského práva šaría. Vymykají se jakémukoli normálnímu myšlení. Jenže podle průzkumu, který provedla agentura ICM Research pro zpravodajskou agenturu Rossija Segodňa až 16 procent Francouzů podporuje šílence z Islámského státu. Odborníci si to vysvětlují tím, že především mladí muslimové žijící ve Francii (celkem žije v zemi galského kohouta přes 5 milionů muslimů), jsou velmi radikální a také frustrovaní tím, že často nemají práci a nenacházejí žádné uplatnění. Obracejí se tedy k extremismu.

Ovšem v jiných zemích, kde průzkum probíhal a kde také žijí milionové muslimské menšiny, je výsledek jiný. Islámský stát podporuje ve Velké Británii jen 7 procent lidí a v Německu pouhá dvě procenta.

Současně dělala jiná agentura průzkum se stejnou otázkou na podporu islamistů v Sýrii a Iráku i v palestinském Pásmu Gazy. Tam by se dalo očekávat, že území, které kontroluje fundamentalistické hnutí Hamás, budou lidi naopak výrazně podporovat Islámský stát. Jenže zde jich bylo pouze 13 procent, což je dokonce méně než ve Francii.

Každý průzkum se dá samozřejmě vyložit různými způsoby, ale odpovědi z Francie jsou pro budoucnost evropské civilizace více než varující.