Je to žena, nebo maskovaný zločinec?

Je to žena, nebo maskovaný zločinec? Zdroj: ČTK

Polský představitel muslimů odmítá zahalování žen a větší část práva šaría

Přední představitel umírněných muslimů v Polsku profesor Selim Chazbijewicz odsoudil zahalování hlav muslimek, jež se stává mezi evropskou muslimskou komunitou stále populárnější. Chazbijewicz také kritizuje postupnou arabizaci polských muslimů.

Zahalování hlav a tváří muslimek je „vynález“ středověkých islámských teologů. Islámské právo šaría musí být odmítnuto ze tří čtvrtin a islám musí být odarabizován. Takové a podobné reformní názory hlásá Chazbijewicz v rozhovoru pro polský web natemat.pl.

V rozhovoru Chazbijewicz prohlásil, že se teologie islámu nevyvíjí od 11. století (podle křesťanské éry). On sám je zastáncem vývoje islámu podle potřeb vývoje lidské civilizace. Řekl, že je pro něj velkou absurditou, že dnes mnozí muslimové usilují napodobovat výklad islámu podle středověkých muslimských učenců, kteří jsou primitivy.

Chazbijewicz také odmítá brutální fyzické tresty (bičování, sekání, kamenování) a označuje je za poplatné době vzniku v raném středověku. Tento umírněný muslim také varuje před polskými muslimy, kteří v současné době bojují v řadách islámských teroristů v Sýrii a Iráku. „To je důvod, proč my do muslimské komunity v Gdaňsku nepřijmeme nikoho bez přísné evidence. Máme veškeré osobní údaje lidí, neboť za ně neseme zodpovědnost,“ řekl Chazbijewicz.

V závěru rozhovoru odpověděl na otázku ohledně odporu části polské veřejnosti vůči údajné snaze tamějších muslimů zavádět v Polsku islámské právo: „Šaría (islámské právo) musí být ze tří čtvrtin odmítnuta. Zůstává tedy pouze otázka praktikování modlitby. My, polští muslimové, dnes nemůžeme postupovat podle pravidel práva ze středověku.“

Kdo je Selim Chazbijewicz

Celým jménem Selim Mirza Beg-Juszeński Daniar Chazbijewicz , narozen roku 1955 v polském městě Gdaňsk. Polský muslim, doktor humanitních věd a profesor. Pochází ze šlechtického rodu polsko-litevských Tatarů. V roce 1991 získal titul doktor humanitních studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Adama Mickiewicze v Poznani. Působí jako profesor na Warminsko-Mazurské Univerzitě v  Olštýně. Je autorem osmi knih a básnických sbírek. Chazbijewicz je také spoluzakladatelem Sdružení Tatarů v Polské republice, kterému v letech 1999 až 2007 předsedal. Do roku 2003 byl rovněž duchovním muslimské komunity v Gdaňsku. Kandidoval v roce 1997 ve volbách za Hnutí za obnovu Polska a v roce 2011 kandidoval do polského senátu v parlamentních volbách za stranu Právo a spravedlnost.