Ve Španělsku zemřel kněz, který byl předtím v Africe, na virus Ebola. Ve světě je už přes 1000 mrtvých

Ve Španělsku zemřel kněz, který byl předtím v Africe, na virus Ebola. Ve světě je už přes 1000 mrtvých Zdroj: ČTK

Ebola má první evropskou oběť, španělského kněze

Španělský kněz Miguel Pajares (75), který byl se smrtícím virem ebola minulý čtvrtek převezen do Madridu z Libérie, dnes zemřel. Lékaři na něm sice vyzkoušeli experimentální lék ZMapp, který byl zatím testován pouze na opicích, ale ani to nepomohlo. Oznámilo to španělské ministerstvo zdravotnictví.

Pajares se nakazil Ebolou při své misii v Libérii, kde tato nemoc v posledních měsících již zabila několik stovek lidí. Španělští lékaři v madridské nemocnici Karlose III. vzhledem k velmi vážnému stavu nasadili v sobotu při léčení smrtelně nemocného kněze lék ZMapp od americké společnosti MAPP Pharmaceuticals, který ale zatím vůbec nebyl testován na lidech. Tento neobvyklý a riskantní postup se zatím neschváleným lékem úřady povolily, protože jiné řešení podle nich neexistovalo. Pokus ale nevyšel. Použití léku ovšem vyvolalo diskusi mezi lékaři, proč není nasazen lék i nemocným v Africe, kde celkem zemřelo na Ebolu již přes 1000 lidí.

Mluvčí Světové zdravotnické organizace již při repatriaci kněze Pajarese do Španělska oznámil, že riziko rozšíření této nemoc na Pyrenejském poloostrově či v Evropě je prakticky nulové. Jiní experti ale tomu až tak nevěří. Ebola je přitom obávaný zabiják, protože po nakažení virem je úmrtnost mezi 50 až 90 procenty.

Španělský misionář byl prvním člověkem, který byl na Ebolu léčen v Evropě.