Hirošima

Hirošima Zdroj: ČTK

Japonsko si připomnělo výročí atomového útoku na Hirošimu

Japonsko si dnes připomnělo 69. výročí shození atomové bomby na město Hirošima. Starosta Hirošimy Kazumi Matsui při této příležitosti vyzval amerického prezidenta Baracka Obamu a další světové představitele, aby město navštívili a podívali se na jizvy, které tam útok zanechal.

"Pane prezidente Obamo a všichni vůdci zemí vyzbrojených jadernými zbraněmi, přijeďte navštívit místa zasažená atomovými bombami hned, jak to bude možné. Ať na vlastní oči vidíte, co se tu stalo. Pokud to uděláte, přesvědčí vás to, že jaderné zbraně jsou naprosté zlo a nesmí jim být dovoleno nadále existovat," prohlásil starosta, jehož cituje agentura AP.

Asi 45.000 lidí postálo v minutě ticha v hirošimském mírovém parku nedaleko epicentra útoku z roku 1945, který zabil asi 140.000 lidí. Další útok na Nagasaki o tři dny později zabil dalších 70.000 lidí a přiměl Japonsko, aby se v závěru druhé světové války vzdalo.

Počet těch, kdo útok přežili - známých pod označením "hibakuša" - neustále klesá. Zbývá jich jen o málo víc než 190.000 a jejich průměrný věk je 79 let.

Výročí Hirošimy si Japonsko připomíná v době, kdy je země rozdělená kvůli nedávnému rozhodnutí vládního kabinetu premiéra Šinzóa Abeho povolit japonské armádě účast ve vojenských misích v zahraničí a převzít v nich větší úlohu. Aby to bylo možné, revidovala vláda výklad protiválečné ústavy země.

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že více než polovina Japonců s tímto krokem nesouhlasí, především kvůli citlivé povaze japonské válečné minulosti.