Leopold König

Leopold König Zdroj: ČTK

Leopold König obsadil skvělé sedmé místo na Tour de France, vítězem je Ital Nibali

Ital Vincenzo Nibali vyhrál poprvé Tour de France, český cyklista Leopold König skončil při své premiéře ve slavném závodě sedmý. Poslední etapu ovládl Němec Marcel Kittel, který byl stejně jako loni nejrychlejší v hromadném spurtu na Champs-Elysées v Paříži.

Devětadvacetiletý Nibali dokázal jako šestý cyklista historie vyhrát všechny tři Grand Tours. Loni triumfoval na Giru d'Italia a v roce 2010 byl nejlepší na Vueltě. Devětadvacetiletý rodák z Messiny je prvním italským vítězem Tour po 16 letech, před kterými závodu kraloval Marco Pantani.

König navzdory ztrátám z úvodního týdne nakonec zaznamenal druhé nejlepší české umístění na Tour po loňském pátém místu Romana Kreuzigra. Ten přišel o start na letošní Tour kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu z let 2011 a 2012. V sestavě týmu Tinkoff-Saxo ho nahradil na poslední chvíli Polák Rafal Majka, jenž vyhrál dvě etapy a vysloužil si puntíkatý trikot pro nejlepšího vrchaře.

Na konečné sedmé místo se König posunul po sobotní časovce, v níž zajel pátý čas. "Prostě fantazie," komentoval jeho vystoupení ve 101. ročníku Enrico Poitschke, sportovní ředitel druhodivizní německé stáje NetApp, která startovala na Tour na divokou kartu.

V jejích barvách absolvoval premiéru na "Staré dámě" i Jan Bárta, který se blýskl v sobotu třetím místem v časovce. V celkové klasifikaci obsadil 71. místo.

Nibali triumfoval po 3660 kilometrech s výrazným náskokem 7:37 minuty před domácím veteránem Jeanem-Christophem Péraudem, třetí skončil Thibaut Pinot. Dva Francouzi se na stupně vítězů prosadili po dlouhých 30 letech. Alespoň jednoho zástupce měla pořadatelská země v cíli Tour naposledy v roce 1997, kdy se to povedlo Richardu Virenqueovi.

Úspěšnou Tour prožili také němečtí cyklisté, kteří ovládli sedm etap - nejvíce v historii. Kittel dnes v závěru přespurtoval Nora Alexandera Kristoffa a čtvrtým prvenstvím vyrovnal svou bilanci z loňska.