V Gaze už zahynulo přes 1000 lidí, teroristé z Hamásu odmítli prodloužit příměří

V Gaze už zahynulo přes 1000 lidí, teroristé z Hamásu odmítli prodloužit příměří Zdroj: Profimedia.cz

V Gaze už zahynulo přes 1000 lidí, teroristé z Hamásu odmítli prodloužit příměří

Při palestinské raketové palbě v neděli zahynul další izraelský voják. Armáda tak při operaci, která trvá už 20 dní, přišla o 43 vojáků. V Izraeli zemřeli v minulých dnech také tři civilisté, na palestinské straně je ale až přes 1000 mrtvých a rozsáhlé materiální škody. Přesný počet palestinských obětí ale zatím nebylo možné jednoznačně ověřit.

Izrael v sobotu souhlasil s prodloužením příměří do půlnoci z neděle na pondělí, avšak radikální islamistické hnutí Hamás, který proti němu bojuje, to odmítlo.

Izraelská armáda pa také ukončila humanitární příměří. Ohlásila, že vzhledem k pokračujícím raketovým útokům obnovuje vojenské operace v Gaze. S odvoláním na armádní prohlášení o tom informovala agentura Reuters.

Pro Hamás přitom není přijatelné žádné příměří, které nezaručuje ukončení blokády Gazy.

Vysoký představitel amerického ministerstva obrany ke konfliktu řekl agentuře Reuters, že zničení Hamasu není řešení, protože ho může nahradit ještě nebezpečnější islamistická skupina. Hovoří se zejména o posilování různých skupin v gaze, které mají blízko k teroristům ze Sýrie a Iráku.

Odstupující šéf zpravodajské služby amerického ministerstva obrany generálporučík Michael Flynn konstatoval, že se Hamas zdokonalil ve stavbě tunelů, kvůli nimž má izraelská armáda tak velké ztráty. Židovský stát chce nynější operaci ukončit, až budou tunely zničeny a zredukována raketová výzbroj teroristů.

„Jestliže bude Hamas zničen, bude tam nakonec něco mnohem horšího. Celá oblast skončí s něčím mnohem horším. S větší hrozbou, která se začlení do tamního systému podobně jako ISIL (Islámský stát v Iráku a Levantě),“ řekl Flynn s poukazem na sunnitské radikály, kteří ovládají části severní Sýrie a Iráku. Hovořil o tom na bezpečnostní konferenci v Coloradu a situaci na Blízkém východě hodnotil skepticky. „Zavládne na Blízkém východě mír? Já se toho nedožiji,“ řekl pětapadesátiletý generál.