Tým expertů dorazil na místo neštěstí MH17, má za úkol identifikovat těla

Tým expertů dorazil na místo neštěstí MH17, má za úkol identifikovat těla Zdroj: ČTK

Tým expertů dorazil na místo neštěstí MH17, má za úkol identifikovat těla

Od dnešního dne jsou v místě pádu letadla na východě Ukrajiny experti, jež by měli těla zemřelých identifikovat. Specialisté dorazili už i do nedalekého Torezu, kde na nádraží stojí vlak, v němž se shromažďují ostatky obětí k plánovanému převozu.

V současné době nalezli ukrajinští záchranáři 251 těl obětí, a další desítky jejich částí. Informovala o tom dnes dopoledne agentura Reuters. Ostatky jsou ukládány do vlaku, jenž je vybaven speciálními chladírenskými vagony. Na místo zároveň dorazil mezinárodní tým expertů, aby zkoumal trosky letadla a pomohl s další identifikací těl.

Ve městě Torezu, kde stojí vlak s pozůstatky obětí katastrofy, kontrolují situaci členové mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Experti na místě pádu podle Kyjeva během dopoledne detailně prozkoumali a zdokumentovali centrální části trupu Boeingu 777, na jehož palubě minulý týden zahynulo 298 lidí. Poté se věnovali zkoumání pilotní kabiny. Analyzovali rovněž fotodokumentaci, kterou obdrželi elektronickou poštou. Navrhli, aby bylo provedeno další podrobné snímkování jednotlivých částí letadla.

Na místo tragédie se tým expertů dostavil z Charkova, kam ráno přiletěl speciálním nizozemským letounem. Tým složený ze sedmi odborníků a členů nizozemské humanitární mise má podle ukrajinských médií k dispozici i prezidentský letoun Petra Porošenka. Podle sdělení ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka už na Ukrajinu dorazili i další experti ze zahraničí. Trosky a pozůstatky obětí má zkoumat celkem 31 lidí, z nich 23 Nizozemců, dva Němci, dva Američané a jeden Brit. Tři zástupce vyslalo australské velvyslanectví v Kyjevě.

Přílet dvou německých odborníků potvrdil i Berlín, podle německých úřadů jde o vyšetřovatele Ulfa Kramera a další osobu, jejíž jméno prý nelze z bezpečnostních důvodů zveřejnit. Jaceňuk dnes řekl,že Ukrajina je připravena maximálně napomoci převozu těl obětí z Torezu do Amsterodamu. Premiér nevyloučil, že veškeré vyšetřování katastrofy předá Ukrajina zahraničním expertům. Podrobná analýza pozůstatků se nejspíš podle Jaceňuka uskuteční až po převozu těl do Nizozemska.

Jeden z nizozemských členů mezinárodního týmu vyšetřovatelů dnes v Torezu řekl, že vlak s těly mrtvých by město měl opustit během dneška. „Vlak se pohne. Nevím kdy a kam, ale dostali jsme slib,že dnes vyjede,“ řekl novinářům.