Islamisté vyhrožují křesťanům v Iráku: Přestupte na islám, nebo plaťte daň. Jinak vás zabijeme

Islamisté vyhrožují křesťanům v Iráku: Přestupte na islám, nebo plaťte daň. Jinak vás zabijeme Zdroj: Al-Džazíra

Islamisté vyhrožují křesťanům v Iráku: Přestupte na islám, nebo plaťte daň. Jinak vás zabijeme

Fanatická skupina Islámský stát, která ovládá části Iráku a Sýrie vydala v pátek v severoiráckém Mosulu rozkaz křesťanům, aby konvertovali k islámu, nebo začali platit zvláštní daň. Pokud tak neučiní, budou zabiti. Informaci zveřejnila katarská stanice Al-Džazíra.

Dokument islamistů byl zveřejněn po pátečních modlitbách v Mosulu, druhém největším iráckém městě, který minulý měsíc ovládl Islámský stát.

Pokud křesťané nekonvertují k islámu, tak musí platit daň, která se nazývá džizja. To je daň z hlavy v islámských zemích vybíraná od nemuslimského obyvatelstva. Kdysi ji musel platit každý nemuslimský dospělý muž, žijící na území, které se dostalo pod nadvládu muslimů. Její placení vychází z Koránu.

Na severu Iráku vždy žily velké křesťanské komunity a bylo zde i mnoho památek z ranních křesťanských dob. Ty islamisté systematicky ničí.

Většina křesťanů z Mosulu podle dostupných informací již uprchla, většinou na území ovládané Kurdy. Mnohé obchody, domy a byty křesťanů v Mosulu byly pak buď vyrabovány, nebo zničeny.

Podobné rozkazy již islamisté v minulosti vydali například v oblastech, které ovládají v Sýrii. Jak připomíná Al-Džazíra, v syrském městě Rakka některé křesťany, kteří neuposlechli, ukřižovali či na místě popravili.