Soud Šváb

Soud Šváb Zdroj: ČTK

Trest pro Švábův gang: Za únosy a dvě vraždy dostali doživotí a vězení od 9 do 30 let

Městský soud v Praze dnes poslal na doživotí do vězení Michaela Švába a Libora Skopalíka. Švábův gang podle rozsudku unášel movité Čechy do zahraničí, přičemž dva únosy skončily vraždou. Údajného přímého vykonavatele vražd Petra Klementa potrestal soud 30 lety a spolupracujícího obviněného Daniela Dimitrova 20 lety vězení. Zbylým třem členům skupiny soud uložil od devíti do deseti let odnětí svobody. Rozsudek není pravomocný.

Každému z pěti pozůstalých po obětech vražd mají obžalovaní zaplatit 240.000 korun odškodného. Podnikateli, který se v roce 2011 vykoupil z únosu do Španělska a díky tomu přežil, pak mají uhradit 1,9 milionu dolarů (přes 38,5 milionu korun).

Šváb, který podle verdiktu organizoval činnost celého gangu, se přiznal k tomu, že si tipoval bohaté podnikatele a lákal je do zahraničí, protože chtěl jejich peníze. Svou vinu na vraždách však odmítl, stejně jako Klement, podle nějž vraždil Dimitrov. Skopalík údajně fungoval jako Švábův pobočník a zařizoval věznění podnikatelů v zahraničí.

Státní zástupce Vladimír Mužík navrhoval uložení doživotního trestu vedle Švába a Skopalíka i Klementovi, soud mu však v tomto ohledu nevyhověl.

Jeden z unesených podnikatelů údajně zemřel na sklonku roku 2012 v poušti u Dubaje po dušení plastovou fólií a úderech kamenem do hlavy. Jeho tělo se dosud nenašlo. Druhého prý skupina zastřelila loni v březnu v Itálii, kam ho převezla z francouzského Nice. Ve stejné době gang údajně vylákal do Nice i dalšího byznysmana, toho však patrně zachránilo to, že do ciziny dorazil s celou rodinou.

Šváb před soudem již dříve uvedl, že měl v plánu i několik dalších vydírání. Prý tak chtěl sehnat peníze na nákup kokainu a jeho prodej v Austrálii.