Ministerstvo kultury má od finančního úřadu dostat pokutu ve výši 426 milionů korun

Ministerstvo kultury má od finančního úřadu dostat pokutu ve výši 426 milionů korun Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo kultury chybovalo v hospodaření, dostane tučnou pokutu

Pokuta ve výši 426 milionů korun hrozí ministerstvu kultury za chybné hospodaření. Chyb se mělo dopustit v letech 2009 až 2013, pokutu se chystá udělit finanční úřad. Pokud ministerstvo neuspěje s odvoláním, přijde o téměř pět procent ročního rozpočtu. O problému informovala Česká televize. 

Ministerstvo kultury se mělo provinit například tím, že peníze z evropských dotací použilo na opravu a rekonstrukci jiných objektů, než těch, na které byly peníze určené. Pro to ovšem finanční úřad nemá pochopení. Další trest má přijít za to, že resort nevypsal výběrová řízení na zajištění některých služeb. 

Pro ministerstvo, které často upozorňuje na podfinancování kultury, je pokuta ve výši 426 milionů korun poměrně velkým problémem. Suma totiž představuje pět procent ročního rozpočtu, který má ministerstvo k dispozici. Doufá proto, že uspěje s odvoláním. Na odpuštění pokuty se ale spoléhat nedá.  

"Čím závažnější to pochybení je, tím menší je šance, že se částka promine," citovala ČT reakci mluvčí Generálního finančního ředitelství Petry Petlachové.

Roční rozpočet ministerstva je deset miliard korun, do dalších let by si představovalo navýšení z deseti na patnáct. Pro rok 2015 má zatím přislíbeno 10,5 miliardy korun.