Muslimové

Muslimové Zdroj: Profimedia.cz

Homosexualita dánským muslimům vadí, peníze od diktatur ne

Mluvčí Islámské rady Dánska Mohamed Al Maimouni označil homosexualitu za nemoc. V rozhovoru pro dánské noviny Jyllands-Posten si také postěžoval, že mnozí dánští politici nechtějí podporovat jejich mešitu vystavěnou s podporou Kataru.

Podle Maimouniho je homosexualita dle Koránu zakázána a je považována za nemoc. Dánský ministr pro integraci Manu Sareen v reakci na tato slova prohlásil, že je hlásání takových nesmyslů čelním představitelem islámu absurdní a smutné.

Aktivity Islámské rady Dánska se potýkají dlouhodobě s kritikou některých dánských politiků a také obyvatel země. Nelíbí se jim nejen některé názory hlásané dánskými muslimy, ale ani financování výstavby mešit islámskými diktaturami. Například Katar daroval na stavbu mešity s prvním minaretem v Dánsku částku přesahující 27 milionů amerických dolarů.

Jeden z představitelů Dánské lidové strany Kristian Thulesen prohlásil, že sponzorování mešit v Dánsku z islámských totalitních zemí bude bránit muslimům v integraci do dánské společnosti. Naopak politička dánské Socialistické strany tureckého původu Özlem Sara Cekic řekla médiím, že jí finanční podpora Kataru na výstavbu mešit v Dánsku nevadí. Vybudování mešity podpořili svou účastí jak zástupci tamní židovské, tak i křesťanské komunity.

V zhruba pětimilionovém Dánsku žije kolem 200 tisíc muslimů, přičemž jejich počet díky přistěhovalectví rychle narůstá.