Čeští vojáci při nasazení v Afghanistánu

Čeští vojáci při nasazení v Afghanistánu Zdroj: Stanislav Krupař

Při sebevražedném útoku v Afghánistánu zemřeli čtyři čeští vojáci

Při sebevražedném útoku u afghánského Bagrámu dnes zahynuli čtyři čeští vojáci.

K tragédii došlo při patrole v okolí základny Bagrám v afghánské provincii Parván, když explodovalo improvizované výbušné zařízení.

Je to největší jednorázová ztráta české armády v mírových misích. Počet mrtvých českých vojáků v Afghánistánu po dnešním atentátu vzrostl na devět.

V provincii Badachšán zahynul osmadvacetiletý český rotmistr, kterého zavalila lavina kamení a bahna. Dva další byli těžce zraněni.

Na misi v Afghánistánu zahynulo již devět českých vojáků

17. března 2008 - Pětatřicetiletý příslušník speciální jednotky vojenské policie zahynul na jihu Afghánistánu při útoku sebevražedného atentátníka. Dva vojáci byli zraněni, jeden z nich těžce; zahynuli i dva Dánové.

30. dubna 2008 - V provincii Lógar přišel o život devětadvacetiletý český voják poté, co terénním vozem najel na nálož; další čtyři muži z vozu byli zraněni. 

31. května 2011 - V provincii Vardak zahynul jednatřicetiletý rotmistr, když s autem najel na improvizované výbušné zařízení. Při výbuchu zahynul i afghánský tlumočník a další dva vojáci byli zraněni.

9. října 2011 - V olomoucké vojenské nemocnici zemřel dvaatřicetiletý rotmistr, který byl v červenci těžce zraněn na misi v Afghánistánu. Utrpěl střelné poranění při útoku na základnu v provincii Vardak.

8. července 2014 - Při explozi výbušného zařízení během patroly u Bagrámu zahynuli čtyři čeští vojáci a další byl těžce zraněn. Dohromady si útok připisovaný hnutí Taliban vyžádal 16 obětí.