Petra Kvitová

Petra Kvitová Zdroj: ČTK

Petra Kvitová suverénně ovládla finále a vyhrála podruhé v kariéře Wimbledon

Tenistka Petra Kvitová se stala podruhé v kariéře vítězkou na trávě ve Wimbledonu. V dnešním finále za pouhých 55 minut hladce porazila dvacetiletou Kanaďanku Eugenii Bouchardovou po setech 6:3 a 6:0.

Čtyřiadvacetiletá Kvitová se stala druhou českou tenistkou, která vyhrála dvouhru ve Wimbledonu víc než jednou. Před ní to dokázala jen Martina Navrátilová.

První wimbledonský i grandslamový titul Kvitová získala v roce 2011, kdy ve finále v londýnském All England Clubu porazila jasně Rusku Marii Šarapovovou.

V letošním turnaji ztratila Kvitová jediný set, a to ve 3. kole s pětinásobnou vítězkou Wimbledonu Venus Williamsovou z USA, v kterém ji dva míče dělily od vyřazení. Cestou za vavřínem Kvitová vyřadila i tři krajanky - v 1. kole Andreu Hlaváčkovou, ve čtvrtfinále Barboru Záhlavovou-Strýcovou a v semifinále Lucii Šafářovou.

Krátce před začátkem se otevřela střecha centrkurtu a devítinásobná vítězka Wimbledonu Navrátilová předpovídala: "Šanci vyhrát mají obě dvě, ale myslím, že zvítězí Petra. Ten malý rozdíl udělá možná její větší razance úderů."

Kvitová hrála se zavázaným pravým stehenním svalem jako po celý turnaj. Obě finalistky od začátku dobře podávaly a hrály bez známky nervozity. Kvitová ve třetí hře předvedla skvělé returny a při druhém brejkbolu poslala k lajně nechytatelný forhend. Vedla 2:1, poprvé si se zaťatou pěstí hlasité zakřičela "Pojď!" a od té doby vývoj kontrolovala.

Kvitová předváděla své obvyklé rychlé údery, hrála přesně, jistě, s přehledem a ukázala i rychlé nohy a dobrou obranu. V prvním setu vzala Kanaďance znovu servis na 5:2, ale pak poprvé sama o podání přišla. Úvodní sadu tak svěřenkyně trenéra Davida Kotyzy ukončila až o hru později díky dalšímu brejku.

Ve druhém setu pokračovala Kvitová ve skvělém výkonu a v diktování vývoje hry. Po rychlém brejku a svém dobrém podání rychle vedla 3:0. Bouchardová ve svém prvním grandslamovém finále nestíhala a Kvitová ji jasně přehrála. Ve druhé sadě už soupeřce nic nepovolila a nadělila jí na závěr turnaje "kanára".

Naposledy viděli diváci ve finále ženské dvouhry podobně jednoznačný zápas v roce 1992, kdy Němka Steffi Grafová porazila Monicu Selešovou z tehdejší Jugoslávie 6:2, 6:1.