Dopravní letadlo

Dopravní letadlo Zdroj: Profimedia.cz

Letíte letadlem? Pozor na bakterie, jsou tam prakticky všude

Lidé si často myslí, že nejšpinavější část letadel jsou logicky toalety. Podle americké televizního pořadu The Today Show jsou ale nakažlivé bakterie takřka všude na palubách. Informoval o tom web news.com.au.

Tým Today Show letěl třemi lety s různými dopravci a vzal vzorky, kde mohl – při odbavení na letištích, opěrátek na ruce, z toalet i z letadlových vyklápěcích stolků.

První problém nastal hned u bezpečnostní kontroly příručních zavazadel. Košíky, do kterých musíte dát svá příruční zavazadla a osobní věci, jsou bakteriemi doslova obalené. Doktor Robert Glatter z nemocnice Lenox Hill v new Yorku situaci komentoval těmito slovy: “Těmito bakteriemi se můžete nakazit i pouhým dotykem. Skrz kůži vám mohou proniknout do krve a způsobit vážné onemocnění.”

Další vysoce infekční oblast v letadle jsou vyklápěcí stolky. Pokud náhodou letíte s malým dítětem, držte ho raději od takové stolku dál, minimálně stolek předtím pořádně očistěte.

Opěrátka na ruce měly kupodivu test negativní. Ovšem bezpečnostní pásy byly plné bakterií, které běžně žijí v našem žaludku a střevech. Podle Glattera jsou tyto bakterie také nebezpečné.

Studie Auburnské univerzity v Alabamě pak také potvrdila výsledky týmu z Today Show. Podle ní bakterie včetně nebezpečné E. coli přežívají v letadlech celé dny a mohou kohokoliv nakazit.

Obranou je především hygiena a zabránění kontaktu s bakteriemi především pokud by se měly dostat do úst nebo očí.