Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy Zdroj: Reuters

Sarkozy byl obviněn z korupce, hrozí mu léta vězení

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy byl v noci na dnešek formálně obviněn z korupce, úplatkářství a porušení služebního tajemství. S odvoláním na prohlášení justice to uvedla francouzská média, podle kterých Sarkozymu může hrozit až desetileté vězení. Vyšetřující soudci exprezidenta neumístili pod soudní dozor a budou ho vyšetřovat na svobodě. Sarkozy obvinění popírá.

Obvinění ze strany vyšetřujících soudců podle francouzského práva předpokládá, že proti podezřelému existují závažné a nezvratné skutečnosti, z nichž lze vyvozovat jeho podíl na spáchání trestného činu. Podezřelý se stává stranou trestního řízení.

Podobné obvinění, které ve Francii vede zpravidla k soudnímu procesu, je ranou pro Sarkozyho případné ambice vrátit se do čela opoziční pravice a kandidovat v příštích prezidentských volbách.

Policisté předali Sarkozyho vyšetřujícím soudcům v Paříži poté, co ho od úterního rána 15 hodin zadržovali a vyslýchali v sídle protikorupční policie v pařížském předměstí Nanterre. Soudci uznali, že existují potřebné důkazy a Sarkozyho začali formálně vyšetřovat před možným procesem. Brzy ráno kolem 2:00 SELČ byl exprezident propuštěn a bude vyšetřován na svobodě.

Vyšetřující soudci zároveň obvinili také Sarkozyho advokáta Thierryho Herzoga a zástupce prokuratury Gilberta Aziberta.

Sarkozyho případ se týká především podezření, že se prostřednictvím Herzoga pokusil získat tajné informace o očekávaném rozhodnutí kasačního soudu v jedné své právní kauze výměnou za příslib prestižního postu v Monaku pro Aziberta. Šlo o vyšetřování, zda od nejbohatší ženy Francie Liliane Bettencourtové, dědičky kosmetické firmy L'Oreal, přijal peníze na podporu své volební kampaně v roce 2007.

Protikorupční policie také prověřovala, zda někdo neoprávněně neinformoval Sarkozyho o tom, že jeho telefonické hovory byly loni odposlouchávány. Toto mimořádné opatření týkající se bývalého prezidenta justice nařídila v případu podezření, že bývalý libyjský diktátor Muammar Kaddáfí financoval Sarkozyho vítěznou volební kampaň v roce 2007. Hlavou státu pak byl Sarkozy do roku 2012.

Náhlý obrat ve vyšetřování podezření z korupce, které začalo 26. února, přichází v době, kdy Sarkozy byl stále více zmiňován jako možný zachránce své opoziční konzervativní strany UMP, která se ocitla v bezprecedentní krizi v důsledku skandálu kolem falešných faktur.

Sarkozyho jméno se objevuje ve vyšetřování šesti různých případů. Nejvíce se v poslední době v médiích přetřásalo vyšetřování údajných podvodů ve financování jeho prohrané volební kampaně v roce 2012, kdy se ucházel o druhé funkční období a prohrál se socialistou Françoisem Hollandem.