Ernst von Freyberg

Ernst von Freyberg Zdroj: Reuters

Šéf vatikánské banky rezignuje kvůli praní špinavých peněz

Německý právník a finančník Ernst von Freyberg, šéf vatikánské banky, podle všeho příští týden rezignuje. Vrcholí tak problémy, které má ve svém finančním ústavu Vatikán již delší dobu. Informovala o tom včera agentura Reuters a pak italská média.

Do čela banky byl přitom von Freyberg jmenován jen loni v únoru a to předchozím papežem Benediktem XVI. Jenže banku dál pronásledovaly skandály, týkající se zejména praní špinavých peněz. Příští týden má být zveřejněna výroční zpráva ústavu a pak by měl jeho šéf odstoupit.

Freyberg se přitom podle expertů pokusil situaci v bance řešit, protože se v ní objevovaly stovky podezřelých účtů. Ani to však nestačilo.

Papež František mezitím jmenoval čtyři nové členy vrcholového managementu banky, aby se zabránilo novým problémům. Jedním z nich je Juan Zarate, který byl bezpečnostním poradcem amerického prezidenta George W. Bushe, ten by měl prosadit zejména pravidla větší transparentnosti. Na změně banky se budou dále podílet italská manažerka Maria Farina, švýcarský finanční konzultant Marc Odendall a Joseph Pillay, který pomáhal vybudovat v Singapuru průhlednou ekonomiku jako vysoký úředník státu.