Peníze

Peníze Zdroj: Profimedia.cz

Advokáti dostanou nižší odměny za vymáhání malých částek

Advokáti budou od dnešního dne dostávat nižší odměny za vymáhání drobných pohledávek. V účinnost totiž vstoupila nová vyhláška o advokátních tarifech. Podle ministerstva spravedlnosti novela omezí současnou praxi, která z vymáhání malých částek učinila výnosné podnikání na úkor sociálně slabých lidí.

V současné době dochází k postupování malých pohledávek a k jejich vymáhání nikoliv pro samotnou dlužnou částku, ale pro částku přiznávanou jako náhradu nákladů řízení. Dochází tak k dalšímu zadlužování lidí i k zahlcování soudů.

Nová úprava advokátního tarifu proto snižuje částku, kterou je neúspěšná strana občanského soudního řízení povinna nahradit úspěšné straně. Podle ministerstva novela výrazně omezí náklady právního zastoupení u peněžitých pohledávek do 50 000 korun.

V případě sporu o pohledávku do 10 000 korun bude náhrada odměny advokáta za úkony právní služby, který předchází návrhu na zahájení řízení včetně tohoto návrhu, 200 korun za každý z úkonů. Za převzetí právního zastoupení, předžalobní výzvu a návrh na zahájení řízení tak právník inkasuje celkem 600 korun.

U sporu o pohledávku do 30 000 korun bude sazba činit 300 korun za každý právní úkon a u pohledávky do 50 000 to bude 500 korun. Za další úkony právní pomoci dostane advokát částku ve výši mimosmluvní odměny, přičemž celková výše odměny bude omezena výší žalované částky.

Praxí, kdy specializované firmy obchodují s drobnými pohledávkami jako se zbožím, se již dříve zabývala média, kritizovali ji i někteří politici a vyjádřil se k ní také Ústavní soud. „Justice se dostává do polohy nikoliv tradičního ochránce práv. Justice se stává inkasní agenturou,“ řekl loni v dubnu ústavní soudce Jan Musil, když soud zrušil vyhlášku stanovující paušály pro advokáty.