Goldman Sachs

Goldman Sachs Zdroj: Profimedia

Proč svět nenávidí bankéře: Obchodník z Goldman Sachs si stěžuje, že 8,7 milionů dolarů je malá prémie

Téměř 9 milionů dolarů naprostá většina lidi na světě nevydělá ani za několik životů. Ale bývalému obchodníkovi americké banky Goldman Sachs Deem Amin Salemovi to přijde příliš malá odměna – očekával víc. Takový je příběh, který popsal web news.com.au.

Salem očekával, že na konci roku 2010 dostane odměnu 13 milionů amerických dolarů. Dostal ale pouze 8,7 milionů. To se mu nelíbilo, proto svého bývalého zaměstnavatele zažaloval. Po bance požaduje celkem 21,2 milionů jako náhradu s tím, že – jeho slovy řečeno – je “jedním z nejžádanějších investičních bankéřů na hypotečním trhu“.

Banka mu, na základě jeho stížnosti, skutečně zvýšila odměnu na 10 milionů. Žaloba jí ale připadá nesmyslná a nehodlá Salemovi dál ustupovat. Jeden z právníků Goldman Sachs řekl, že Salemovi banka za šest let vyplatila 37 milionů dolarů na odměnách a mzdách, čímž se stal jedním z nejlépe placených zaměstnanců.

O tom, jestli má bankéř na další peníze nárok, rozhodne soud v září.

Těžko se ale po přečtení podobné zprávy divit tomu, že veřejnost nenávidí podobné lidi, kteří ztělesňují hamižnost finančních ústavů.