Prezident Ukrajiny Porošenko

Prezident Ukrajiny Porošenko Zdroj: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident chce vyhlásit krátkodobé jednostranné příměří

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes oznámil, že armáda dočasně přeruší palbu na východě Ukrajiny, aby umožnila proruským separatistům složit zbraně či opustit zemi. Informovala o tom agentura Interfax. Podle Porošenka bude příměří pouze krátkodobé.

"Realizace mírového plánu bude zahájena mým rozkazem k jednostrannému přerušení palby. Poté bez prodlení musíme získat podporu mírového plánu od všech účastníků bojů v oblasti Donbasu," prohlásil Porošenko.

Během krátkého příměří musejí separatisté odzbrojit a v regionu musí být nastolen pořádek. Těm, kdo složí zbraně a nedopustili se těžkých zločinů, chce prezident udělit milost.

Porošenko rovněž slíbil změny v ukrajinské ústavě, které by vedly k decentralizaci země. To je podle něj jeden z předpokladů řešení krize na jihovýchodě Ukrajiny.

"Očekáváme, že ve velmi krátké době podpoří tento mírový plán mnozí účastníci konfliktu. Očekáváme, že budou osvobozeni rukojmí a že budou vyklizeny obsazené budovy," prohlásil prezident.

Nyní podle agentury Interfax probíhají pečlivé přípravy k realizaci mírového plánu. "Klíčový prvkem je zajištění hranic. Existují obrovská rizika, že přerušení palby zneužijí zločinci," konstatoval Porošenko.

Ukrajinský prezident již dříve v telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou požádal Evropskou unii a Spojené státy, aby pomohly s posílením kontroly státní hranice. V současnosti se jedná o vytvoření desetikilometrové nárazníkové zóny, píše agentura Interfax.