Norové chtějí v celé zemi zakázat žebrání. Zejména kvůli Romům z Rumunska

Norové chtějí v celé zemi zakázat žebrání. Zejména kvůli Romům z Rumunska Zdroj: Profimedia.cz

Norové chtějí v celé zemi zakázat žebrání. Zejména kvůli Romům z Rumunska

Norský parlament v pondělí zahájil projednávání kontroverzního zákona proti žebrání. Jeho kritici namítají, že je zaměřen na jednu konkrétní skupinu obyvatel a to je nesprávné. Tou skupinou jsou Romové z Rumunska. O věci informoval i web thelocal.no.

Návrh menšinové pravicové vlády a jedné středové opoziční strany by mohl projít už v tento pátek a umožnil by tak místní orgánům, aby zakázaly žebrání v Norsku od 1. července. Úplný celoplošný zákaz na celém území státu by pak nabyl účinnosti od ledna 2015.

Pokud někdo zákaz nedodrží, bude čelit vysokým pokutám nebo může jít do vězení maximálně na tři měsíce.

Zákon přichází zejména kvůli tomu, že podle politiků i policie je úzká spojitost mezi žebráním a trestnou činností, zejména kapesními krádežemi. Provádějí je stejné dobře organizované gangy. Podle dostupných údajů je například v Oslu více kapesních krádeží než v německém Berlíně, který je několikanásobně větší.

Drtivá většina identifikovaných žebráků v Norsku byli právě občané Rumunska. Norů bylo jen minimum a další byli například z Bulharska či ze Slovenska.

Odpůrci zákona jej ale přirovnávají k dvě stě let starým norským antižidovským předpisům. Teď je prý explicitně namířen na Romy. Příznivci tvrdí, že jde především o cestu k snížení trestné činnosti.