Na návštěve u Jehovistů

Na návštěve u Jehovistů Zdroj: Archív

Svět jehovistů: Ve jménu otce, syna a Duchem řízené organizace

Svědkové Jehovovi. Náboženská organizace registrovaná v České republice od září 1993. Od té doby se zde vyrojilo přes 15 tisíc těchto „věřících“, celosvětově jich je přibližně osm milionů. Tato skupina věří, že ona jediná poznala „duchovní pravdu“, svým členům pak nalhává, že u nich je lépe než v kostele. Vykazuje všechny znaky sekty. I proto byl čas strávený s nimi opravdu jako z jiného, pomateného a jaksi překrouceného světa.

Setkání se jehovisty proběhlo v takzvaném Sále Království v pražských Stodůlkách. Toho nedělního rána se společně se mnou šinuly postavy po dvojicích a trojicích do jehovistického svatostánku. „Dnes má přijít ten nový zájemce, tak jsem zvědav, jestli dorazí...“ říká starší shrbený muž. Pak si mě trojice začne prohlížet jako někoho, koho vidí ve svých výsostných vodách poprvé. Pozdravíme se a pokračujeme společně dál. Dál, do Sálu Království Svědků Jehovových. Ten se brzy naplní „bratry a sestrami“. Usadím se do rohu a vyčkávám, co se bude dít. Prohlížím si svědky a přemýšlím, koho oslovit. „Dobrý den,“ osloví mě najednou starší muž a podává mi ruku.

V novém čísle Reflexu se dočtete, jak reagovali členové této registrované náboženské organizace na otázky ohledně transfúze krve, kterou odmítají, neslavení křesťanských svátků a také sňatků a partnerství, které jsou pro ně mimo sektu zapovězené. Dozvíte se také, jak vlastně Svědkové Jehovovi vznikli a jak vypočítávali a neustále odkládali blížící se apokalypsu...

Reflex 24Reflex 24|ReflexCelý článek najdete v novém vydání řasopisu Reflex, jež vychází ve čtvrtek 12. června.