volby EU

volby EU Zdroj: ČTK

První překvapení voleb je tady! V Nizozemsku neuspěla euroskeptická strana Geerta Wilderse

Přestože průzkumy a média vytrvale několik měsíců tvrdily, že v Nizozemsku ve volbách do Evropského parlamentu výrazně zaboduje antiislámská euroskeptická Strana pro svobodu Geerta Wilderse, která se tvrdě vyhraňuje i proti imigrantům, opak je pravdou.

Z odhadů nizozemské státní televize, které bývají téměř vždy poměrně přesné, skončil Wilders překvapivě až na čtvrtém místě. V Nizozemsku, podobně jako ve Velké Británii, se volilo už ve čtvrtek. Oficiální výsledky budou ohlášeny až v neděli večer, kdy skončí hlasování v celé Evropské unii.

Průzkum mezi voliči při odchodu z nizozemských volebních středisek ukázal, že Wildersova strana získala jen 12,2 procenta hlasů. Skončila za levicově liberálními Demokraty 66, které podpořilo 15,6 procenta voličů, a Křesťanskodemokratickou výzvou, jež dostala 15,2 procenta hlasů. Lepší než Wilders byli i vládní lidovci premiéra Marka Rutteho, kteří tak zaznamenali jen o málo větší zisk než v předchozích volbách do europarlamentu.

K volebním urnám přišlo podle médií kolem 37 procent z 12,5 milionu oprávněných voličů, tedy přibližně stejně jako v roce 2009. Pokud se uvedené odhady v neděli potvrdí, bude to pro známého euroskeptika Wilderse velké zklamání, neboť jeho strana byla několik měsíců v čele předvolebních anket.