Eurofighter

Eurofighter Zdroj: Wikimedia.org

Rakousko řeší podivnou situaci: Má jen 12 pilotů na 15 stíhaček, koupených v pochybném tendru

V Česku se sice často hovoří o korupci a problémech, ale situaci, kterou řeší rakouská armáda, je ve světě mimořádně neobvyklá. Náš jižní soused nemá dostatek pilotů pro své stíhačky, které byly navíc koupeny v pochybném a kontroverzním tendru. Informoval o to web thelocal.at.

V současnosti má rakouská armáda pouze 12 pilotů pro 15 stíhacích letadel Eurofighter. „Dříve jsme měli 18 vycvičených pilotů, ale kvůli finančním škrtům si můžeme dovolit zaměstnávat jen tucet z nich,“ říká mluvčí ministerstva obrany Gerald Klug.

Jak se situace bude řešit, není ale vůbec jasné. Nevyužité stroje by se musely zakonzervovat a to stojí hodně peněz. Veřejnost podobný stav tvrdě kritizuje, protože nákup stíhaček provázejí velké pochybnosti.

O nákupu strojů bylo rozhodnuto už v roce 2002. O šest let později bylo vypočteno, že jedno letadlo bude stát 108 milionů euro, ale konečná cena byla 114 milionů za kus. Navíc místo nových strojů byly dodány méně moderní a částečně použité stroje. Veřejnost to označuje za absurdní a mnoho lidí tvrdí, že se jednalo o jasné korupční jednání.