Hyon Song-wol

Hyon Song-wol Zdroj: ČTK

Údajně popravená Kimova exmilenka se objevila na veřejnosti

Bývalá přítelkyně severokorejského vůdce Kim Čong-una, o jejíž údajné popravě loni informovala západní média, se po devíti měsících objevila na veřejnosti. Zpěvačka Hjon Song-wol v pátek promluvila na shromáždění dělníků v Pchjongjangu, které natáčela místní televize. Napsal o tom dnes britský deník The Times.

Zprávy o údajné popravě zpěvačky přinesla média loni v srpnu. Hjon Song-wol podle nich skončila před popravčí četou společně s dalšími známými severokorejskými hudebníky kvůli šíření pornografie.

Podle obvinění se členové orchestru Unhaso, proslulého vlasteneckými songy, včetně zpěvačky Hjon natáčeli při sexu a nahrávky pak prodávali. U zadržených byly prý také objeveny výtisky bible a všichni byli označeni za politické disidenty. Deník The Daily Telegraph napsal, že popravě byli nuceni přihlížet jejich příbuzní a členové dalších známých severokorejských popových skupin, kteří byli pak posláni do pracovních táborů.

Kim Čong-un, který se stal vůdcem KLDR po smrti svého otce v prosinci 2011, se údajně s Hjon seznámil před více než deseti lety a udržoval s ní vztah. Jeho otec Kim Čong-il prý s tím nesouhlasil a nařídil synovi rozchod. Hjon se pak provdala za důstojníka severokorejské armády, ale podle některých tvrzení se dál s Kimem vídala.

Také Kimova současná manželka byla členkou orchestru Unhaso, než si severokorejského vůdce vzala, a podle jedné z teorií se jí nelíbila pokračující popularita bývalé manželovy milé.