Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Ukrajinští vojáci prý pálili do davu u Doněcka

Nejméně dvě oběti má podle agentury AP dnešní incident, při němž ukrajinští vojáci začali pálit do davu před radnicí v městě Krasnoarmejsk v Doněcké oblasti, kde předtím předčasně ukončili sporné separatistické referendum. O nespecifikovaném počtu mrtvých hovoří i separatisté. Referendum proruských radikálů o samostatnosti Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny dnes provázely i další incidenty spojené se střelbou, žádný z nich však údajně nevedl ke ztrátám na životech.

V Krasnoarmejsku ležícím 30 kilometrů severozápadně od Doněcka podle agentury ITAR-TASS gardisté obsadili hlasovací středisko, které bylo následně uzavřeno. Poté se před budovou radnice srotil dav, do nějž podle AP začali vojáci střílet. Vůdce separatistů Denis Pušilin ruské agentuře řekl o jedné smrtelné oběti, podle přítomného fotografa AP na zemi ležela dvě bezvládná těla.

V obci Baranikovka v Luhanské oblasti se místní obyvatelé pokoušeli zastavit vojenskou techniku ukrajinské národní gardy, která se snažila proniknout do obce. "Zhruba jeden a půl tisíce místních obyvatel brání vojenské technice, tedy obrněným transportérům a tankům, aby se dostala do obce. Z telefonu slyším, že se tam střílí. Vím, že jsou tam už dva ranění," řekl agentuře Interfax vedoucí tiskového střediska volební komise pro referendum v Luhanské oblasti Vasilij Nikitin s tím, že místní obyvatelé jsou obec připraveni hájit i za cenu života.

Na předměstí Mariupolu na jihu Doněcké oblasti zase podle agentury Reuters zadrželi ukrajinští vojáci dvojici mužů, kteří u sebe měli údajně falešné volební lístky, na kterých byla zaškrtnuta odpověď "ano". "Takhle to udělali na Krymu," řekl Reuters s odkazem na březnové separatistické referendum na ukrajinském poloostrově anektovaném Ruskem jeden z vojáků, který stejně jako jeho kolegové přijel do oblasti nastolit pořádek ze 750 kilometrů vzdálené ukrajinské metropole.

Vojáci dvojici mužů dlouhé hodiny zadržovali a odmítli předat místní policii z obavy, že je spjata se separatisty, a místo toho vyčkali až na příjezd státních policistů.

Podle mluvčího ukrajinského prezidenta dnes v celém regionu pokračovala "protiteroristická operace", při níž bylo zlikvidováno mnoho separatistů, přesný počet ale neuvedl. Na některých místech je prý operace v závěrečné fázi.
    Agentury informovaly, že ráno v době zahájení referenda bylo slyšet prudkou střelbu provázenou výbuchy granátů na okraji města Slavjansk. Podle agentury RIA Novosti se bojovalo v oblasti jednoho ze závodů na okraji města. AFP napsala, že se střílí "na frontové linii" u obce Andrijivka, která leží na jih od Slavjanska. Podle AP se bojovalo kolem městské televizní věže a podle ministerstva obrany tam byl zraněn jeden voják.
    Přestřelky s explozemi u Andrijivky začaly v sobotu večer a pokračovaly přes noc. Mluvčí separatistů podle agentury RIA Novosti bez bližších podrobností sdělila, že jsou tam oběti.
    Slavjansk se zhruba 110.000 obyvatel, který kontrolují separatisté, drží ukrajinské vládní síly již přes týden v obklíčení. Mluvčí úřadu prezidenta Serhij Pašinskyj na dopolední tiskové konferenci potvrdil, že mimo jiné i ve Slavjansku dnes pokračuje "protiteroristická operace", tedy vojenské tažení proti ozbrojeným separatistům.
    "Ve finální fázi je protiteroristická operace v oblasti měst Krasnyj Lyman, Slavjansk a Kramatorsk," sdělil Pašinskyj. Dodal, že během operace bylo zlikvidováno "mnoho separatistů", ale žádná konkrétní čísla neuvedl.
    O ozbrojených incidentech ve městě Krasnyj Lyman informoval už předtím podle agentury ITAR-TASS vůdce separatistů Pušilin. Řekl, že kvůli tomu nemají informace z místních volebních středisek.
    Další mluvčí radikálů agentuře Interfax tvrdil, že vládní jednotky napadly proruské oddíly v Novoajdaru asi 60 kilometrů severně od Luhanska.